Szegedi Fidesz: Szabó Sándor és a városvezetés helyben sanyargatják a legelesettebbeket, miközben a kormányt hibáztatják

Még kedden számoltunk be róla, hogy a lakhatási szegénység felszámolására szólította fel a Fideszt az MSZP két parlamenti képviselője keddi online sajtótájékoztatóján. Szabó Sándor országgyűlési képviselő, a megyei MSZP-elnök közölte: a Fidesz lakhatási politikája szinte teljes egészében mellőzi a szociális szempontokat, miközben mind európai uniós összehasonlításban, mint a visegrádi négyek adatival összevetve kimagasló Magyarországon a lakhatási szegénység. A képviselő által ismertetett adatok szerint ma

Magyarországon hárommillió embert érint ez a probléma, közülük kétmillióan vizes, penészes falak között élnek.

Azt állította, hogy 150 ezer lakásban nincs fürdőszoba, valamint Romániában is jobb a helyzet e téren. Eközben a kormányzat éppen a felső középosztálytól felfelé nyújt támogatásokat az ingatlanszerzéshez  tette hozzá Szabó. Hangsúlyozta: 2010 és 2020 között az országban 90 százalékkal nőttek a lakásárak, és hasonló mértékben drágultak az albérletek. Jó példaként emelte ki a szegedi önkormányzat szociális alapú bérleti programját, amelyben például a havi 80100 ezer forintos piaci ár negyedéért-ötödéért juthat valaki egy 53 négyzetméteres lakáshoz.

A megszólítottnak sem kellett több, a sajtótájékoztatóra rá nem sokkal már jött is a válasz a Fidesz szegedi szervezetének részéről, amely alább olvasható:

„Szolidaritás szoci módra Szegeden: Reakció Hiszékeny Dezső és Szabó Sándor MSZP-s képviselők sajtótájékoztatójára

Ismerjük a szegedi szocialisták szlogenjét az önkormányzat szolidaritásáról. A valóség ennél szomorúbb képet mutat. Évtizedeken át törvényellenesen, jelentősen túlárazva szedték be az alacsony komfortfokozatú lakásokban a vízdíjat, de a szociális lakásban élőket is sújtották közjegyzői díj és óvadék megfizetésével, melyek utóbb szintén jogellenesnek bizonyultak. Mindezért semmilyen kártérítést nem kaptak a legnehezebb anyagi körülmények között élő érintettek. Sőt egyesektől részletek formájában a mai napig óvadékot szednek a jogsértés tudatában, a bérlők kiszolgáltatottságát kihasználva.

De az inflációt jelentősen meghaladó mértékben emelik évek óta a szociális lakásban élők lakbérét és a felvonódíjat, és a piaci ár többszörösét szedik be takarítás címén.
A lakások felújítását pedig ugyancsak jelentősen túlszámlázva végzik el – a nyerészkedés, a sorozatos jogsértések, a legkiszolgáltatottabbak helyzetének kihasználása nem követendő modell, nem szolidaritás, hanem valami egészen más.

A legnagyobb arcátlanságnak tartjuk azt, hogy míg Szabó Sándor szövetségesei helyben a legkülönbözőbb módon sanyargatják a legelesettebbeket, addig a két szocialista képviselő szemforgató módon a kormányt hibáztatja a lakhatási szegénységért. Javasoljuk Szabó Sándornak, hogy nézzen szét szegedi és budapesti szövetségesei háza táján, mielőtt a Fideszt támadja csúsztatásokkal és hazugságokkal!”
 – olvasható a Szegedi Fidesz közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szabó Sándor a szegedi bérlakásprogrammal példálózva szólította fel a Fideszt a lakhatási szegénység felszámolására

A lakhatási szegénység felszámolására szólította fel a Fideszt az MSZP két parlamenti képviselője keddi online sajtótájékoztatóján.