Digitálisan felújítva tért vissza a Belvárosi Moziba a Szegeden játszódó Szerelem első vérig

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatósága és a Pannonia Entertainment együttműködésében január 13-tól digitálisan felújított formában tért vissza a mozikba – köztük a Belvárosi Moziba is – a nyolcvanas éves kultfilmje, a Szerelem első vérig.

A nyolcvanas éves egyik legsikeresebb filmje Berencsi Attila – vagyis Bery Ari – és Szilágyi Mariann főszereplésével készült. A kevés Szegeden forgatott nagyjátékfilm egyikének főhősei Fügedi Ferenc, azaz Füge, valamint Ágota, a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjai. A kultikus alkotás bizonyos jeleneteit a Móra Ferenc Múzeumnál forgatták: a főszereplők a múzeumi oroszlánok „segítségével” váltottak titkos szerelmes üzeneteket.

Dobray György és Horváth Péter amatőr főszereplőkkel forgatott kultfilmjét több mint egymillió néző látta a nyolcvanas évek közepén, a film sikere még az alkotókat is meglepte. A Szerelem első vérig valóban meg tudta szólítani a fiatalokat, a tinik úgy érezték, végre valaki nekik, róluk beszél. A film fülbemászó dallamait Dés László szerezte, a filmben felcsendülő dalokat egy egész generáció dúdolta. Főcímdalát Demjén Ferenc énekelte, és a dal heteken keresztül vezette a toplistát, az év slágere lett.

Később két további folytatása is készült, ám egyik sem lett olyan sikeres, mint a kultikussá vált első rész. A film teljes körű restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében valósult meg. Az alkotás a Pannonia Entertainment forgalmazásában január 13-tól látható országszerte a mozikban. A Belvárosi Mozi vetítési időpontjai ide kattintva elérhetőek.