Szegeden növekedést mértek a szennyvíz koronavírus-koncentrációjában

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján. Mint írták, a korábbi lassú emelkedés után, több hetes tendenciát tekintve határozott növekedés látható a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációjában.

A vizsgált nagyvárosok közül Békéscsaba, Eger, Miskolc, Pécs, Szeged, Szekszárd, Tatabánya és Veszprém eredményeiben tapasztalható növekedés, csökkenés pedig egyik vizsgált település esetében sem mérhető. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 15 település esetében – köztük Szegednél is – az emelkedett, míg 7 mintavételi helyen a mérsékelt kategóriába sorolható.

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Azt is kérik, hogy az emberek tartsuk be a 1,5 méteres távolságot, viseljünk maszkot a tömegközlekedési eszközökön és belterekben, továbbá gyakran és alaposan mossunk kezet. Az NNK javasolja, hogy éljünk a védőoltás lehetőségével.

Forrás: NNK