A kétfarkúak szegedi közpénztékozló pályázatán csillagbázist fejlesztenének, fényszobrot állítanának a belvárosba

A Reddit szegedi oldalán jelent meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt úgynevezett Rózsa Sándor II. Népi Közpénz Tékozló Alapjának azaz RÓSÁNÉKATÉKA programja, amely a párt 2022-es kampánypénzének elköltésére kiírt pályázata. Szerencsére mi viccpárt vagyunk, megengedhetjük magunknak, hogy értelmes dolgokra költsük a közpénzt írják.

2018-ban a kampánytámogatásuk nagy részét, kb 150 millió forintot tékozoltak el a projektekre, 2019-ben pedig a csekélyebb összegű párttámogatásukat is megpályáztatták 20 millió értékben. A mostani pályázati felhívásra 309 projektterv érkezett, közülük a 2. fordulóba jutott projektek kerültek fel a térképre. A korábbi összes projektjüket is meg tudjuk nézni ide kattintva.

A jelenlegi projektek Szegeden:

  • Metanoia Artopédia Színházi Laboratórium

A 30 éves Metanoia Artopédia az első magyarországi független Színházi Laboratórium, Kiállítótér és Műterem elindítását tervezi szegeden, egy önkormányzati helyiség preferált státuszú bérlőjeként. A Laboratórium működtetéséhez elengedhetetlen műszaki, technikai felszerelések, valamint a kampány utolsó hetében ingyenesen, szabadon látogatható összművészeti eseménysorozat megrendezéséhez kérik az alap támogatását.

  • Passage

Fényszobor Szeged belvárosában, és később más városokban is.

  • Szabadtéri sportasztalokat Szegedre!

Köztereken, lakótelepeken szeretnének sportoláshoz használható strapabíró beton asztalokat kihelyezni, sakk, teqball és pingpong sportokra.

  • Cirkuszt a Népnek!

Zsonglőrködéssel és zenével egybekötött rendezvény a jókedv és általános fásultság ellen. Közösségi foglalkozásuk keretében a résztvevők megismerkedhetnek a különböző népek ütőhangszereivel, kipróbálhatják őket és egy közös dobolás erejéig összehangolják zenei nyelvüket és lelküket.

  • I. Magyar Nemzetközi Offline Nap

Az I. Magyar Nemzetközi Offline Nap egy országos kihívás, melyben a résztvevők 24 óráig nem veszik a kezükbe a mobiltelefonjukat, nem ülnek képernyő elé, de legalábbis megpróbálják, meddig bírják. Az offline nap résztvevői ezen a napon könyveket fognak olvasni, a barátaikkal fognak tartalmas közös időt eltölteni, sétálni fognak a természetben, és számtalan egyéb módon fogják megtapasztalni a nem-digitális valóság lehetőségeit, miközben találkozhatnak saját függőségük tényével is, amivel a nap végére szembe is nézhetnek.

  • Csillagbázis fejlesztés Szegeden

A 30 éves Szegedi Csillagvizsgálóban mindig is közvetlen és szakértői tálalásban tapasztalhatták meg világűr varázsát a csillagos égbolt szerelmesei. Tavaly amatőr- és szakcsillagászok lelkes csapata karolta fel a csillagvizsgálót, önkéntes munkájukkal új életet leheltek az épületbe és az ismeretterjesztésbe. Az eszközök beszerzése és fejlesztése azonban már kemény dió, mert ezeket csillagászati (háhá!) árban mérik. Szeretnék felújítani és átalakítani a korábban kutatási célokra használt „nagy” távcsövet oly módon, hogy a bemutatók alkalmával bárki beletekinthessen, a vele készített felvételeket pedig rögvest megmutathassák látogatóiknak.

Egy ekkora teleszkóppal készített asztrofotók nem csak klasszul néznek ki, de elősegítik a galaktikus béke fenntartását is. A naptávcsövet nem csak a csillagvizsgálóban vetnék be, de évente több alkalommal települnének ki vele a város forgalmas pontjaira járdacsillagászatot tartani. Mindemellett Szeged belvárosába a Naprendszer méret- és távolságarányos modelljét fogják kihelyezni, amely szűkebb szomszédságunk szemléltetésével nyújt élményt turistáknak és városlakóknak egyaránt.