Hét filmmel jön a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a Belvárosi Moziba

  • 18:15

ERŐLTETETT MENET / Ascension

Rendező: Jessica Kingdon ( Amerikai Egyesült Államok / USA 2021 , '97)

A gépsorokon szőnyegek, kozmetikumok, távcsövek, mobiltelefonok és műfenyők mellett gumibabák is készülnek. A dolgozók minden mozdulatát kamerák és elöljáróik árgus szemei figyelik. A főnökök “Super Boss” tréningeken sajátítják el a meggazdagodáshoz szükséges magatartást. A leggazdagabbak számára angolul beszélő komornyikokat és testőröket képeznek. A kínai gazdasági felemelkedés nem ismer határokat.

  • január 27. csütörtök 16:30

A KÖD GYERMEKEI / Children of the Mist

Rendező: Ha Le Diem (Vietnám, 2021, '90)

A 12 éves Di Északi-Vietnám ködbe burkolódzó hegyei közt él. A Hmong etnikai kisebbség tagja, akik nagyon fiatalon adják férjhez lányaikat. Holdújév napján Di utcai vásárra készül, de anyja marasztalja, hogy az év legveszélyesebb napján ne járjon az utcán, ha nem akar a „hagyományos” lányrablás áldozatává válni. Amikor azonban Di szülei éjjel hazatérnek, a ház üresen, némán fogadja őket. Di eltűnt.

  • 18:15

MENEKÜLÉS / Flee

Rendező / Director: Jonas Poher Rasmussen (Dánia / Denmark, Franciaország / France, Svédország / Sweden, Norvégia / Norway, 2021, '86)

Amin a nyolcvanas évek nyugati stílusú Afganisztánjában nő fel. Családjával a polgárháború elől elmenekülnek. A menekült státusz megszerzéséhez Aminnak hazudnia kell. Ma 36 éves, befutott egyetemi kutató. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkreteheti.

Idén január 22. és 30. között, közel 50 filmmel és 200 vetítéssel érkezik a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amely a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny fesztiválja Magyarországon. Idén több városban is moziba kerülnek a versenyfilmek, Szegeden január 26-tól 29-ig összesen 7 filmet láthatnak a nézők a fesztivál legjobbjaiból.

A megnyitó január 27-én 18 órakor lesz a szegedi Belvárosi Moziban. A fesztivált Hekáné Dr. Szondi Ildikó, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője nyitja me, amelyben közreműködik a Szegedi Szülők Kórusa. Rengeteg valódi érzelem, vitaindító témák, megdöbbentő kulturális különbségek és hasonlóságok. A filmeket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik.

Vetítések Szegeden:

  • január 26. szerda 16:30

A VÖRÖS FALAK FOGLYAI / Inside the Red Brick Wall

Rendező: Hong Kong Documentary Filmmakers (Hongkong, 2020, '88)

2019-ben hatalmas tüntetéshullám söpört végig Hongkongon a kiadatási törvény módosítási javaslata miatt. A műszaki egyetem diákjai a szabadságért és a demokráciáért harcolnak. A rendőrség tárgyalási módszere agresszív és kiszámíthatatlan...

  • január 28. péntek 16:30

MÁDÁM ANNY / Anny

Rendező / Director : Helena Třeštíková (Czech Republic, 2020, '66)

Anny azért a kevésért is nagyon sokat dolgozik. Látjuk mellékhelységeket és vonatokat takarítani, és kisboltban, eladóként. És látjuk az utcasarkon is, a kuncsaftokra várakozni. Különféle munkáiról egyforma humorral és tárgyilagossággal hallhatjuk beszámolni, legyen szó a bolgár lányok vagy a stricik megjelenése miatt változó piacról, vagy a nyilvános WC-ben a visszajáróról.

  • Január 29. szombat 16:30

GÓLYA , BÁCSI, GÓLYA / The Storkman

Rendező / Director: Tomislav Jelinčić (Horvátország / Croatia, Olaszország / Italy, 2020, '76)

Vokič úr 26 éve él együtt Malénával. Közösen járják autóval a vidéket, a hosszú és sötét téli délutánokat a meleg szobában töltik, tavasszal pedig együtt rakosgatják a garázs tetején a fészket. Maléna ugyanis egy szárnyatörött gólya, akit Vokič úr fogadott örökbe. Maléna hűséges párja, Klepetan, a gólyalány sérülése ellenére minden évben, szinte napra pontosan visszatér hozzá.

  • 18:00 Megnyitó
  • 18:15

TEHÉN / Cow

Rendező / Director: Andrea Arnold (Egyesült Királyság / United Kingdom | 2021 '94)

Luma, a nagyüzemi módszerekkel tartott fejős tehén igazán nagy szolgálatot tesz nekünk, embereknek. Próbáljunk meg közelebb kerülni hozzá. A film után Sipos József, címzetes egyetemi docens, növényorvos, agrármérnök beszélget  Tóth János egyetemi docenssel (SZTE, Filozófia Tanszék).