Szombaton jön a Tapintható Univerzum a Szent-Györgyi Albert Agórába

Veszprém, Békéscsaba, Szombathely, Győr és Budapest után Szegeden lesz megtekinthető a Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható ismeretterjesztő programja a Szent-Györgyi Albert Agórában. A tapintható és audio-guide-dal kiegészített interaktív kiállítás csak egyetlen napon, január 22-én szombaton lesz látogatható, a részvétel ingyenes.

A Tapintható univerzum program során összesen 90 domborított, egyedileg festett modellen keresztül ismerhetjük meg saját naprendszerünk égitestjeit. Az egyes makettekhez részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon adnak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető izgalmas világába. A program érdekessége, hogy látók és látássérültek is egyformán élvezhetik és megérthetik azt.

A bemutató teljes élvezetéhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon szükséges, fülhallgatóval felvértezve. Azok számára, akiknek nincs okostelefonjuk, a szervezők korlátozott számban tudnak eszközt biztosítani. Látássérült érdeklődők számára lehetőség van csillagászok általi idegenvezetésre is, amelyre a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületénél (elnok.szegedvakok@gmail.com), vagy a helyszínen lehet regisztrálni a 12:20-as, 13:35-ös és 14:50-es időpontokra.