Megnyílt a Dante-kiállítás a Reök-palotában a költőóriás halálának 700. évfordulója alkalmából

A Dante 700 emlékévhez kapcsolódva nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában. A Dante univerzuma című tárlat 50 kortárs magyar képzőművész alkotásával állít emléket a költőóriásnak. A műveket az érdeklődők február 20-ig láthatják majd a REÖK első emeleti kiállítóterében.

700 éve, szeptember 14-én hunyt el az Isteni színjáték szerzője, Dante Alighieri. Életének 56 évében számos költeményt, politikai-filozófiai traktátust vetett papírra. Egymaga honosította meg a művészi anyanyelvű írásbeliséget, létrehozta az addig nem létezett irodalmi nyelvet előbb közvetlen hazájában, Toszkánában, melynek nyomán egész Itáliát és Európát bejárta az eszme.

A tudós költő főműve, a három részes Isteni Színjáték a lélek megtisztulásának útja az eltévelyedett életből Poklon, Purgatóriumon és Paradicsomon keresztül az üdvözülésig. Egyszerre keresztény és humanista remekmű, spirituális, politikai, filozófiai és morális allegória, amely a mai napig friss, gazdag ihletforrást jelent az utókor művészei számára.

A világhírű költő halálának 700. évfordulóján nemzetközi tudományos találkozókon túl zene- és képzőművészeti programokkal emlékeznek a költőóriás örökségére. A Magyar Dantisztikai Társaság vezetésével megvalósuló nagyszabású rendezvénysorozat keretében, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Tiszatáj Alapítvány közreműködésével 50 kortárs magyar képzőművészt kértek fel, hogy az emlékév alkalmából egy-egy alkotással járuljanak hozzá egy ünnepi kiállításhoz.

Az így megszületett Dante univerzuma című, stilárisan igen sokszínű tárlatot az érdeklődők láthatták már a szentendrei MANK Galériában és Dunaszerdahelyen. Ezúttal szellemi szülőhelyére tér vissza, hiszen Szeged városa a Dante 700 emlékév hazai eseményeinek egyik kiemelt helyszíne. A tárlat kurátora Sárkány Győző grafikus, Érdemes Művész, a MAOE alelnöke, és Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, azt SZTE BBMK dékánja, a REÖK vezető kurátora.

A pénteki megnyitón ünnepélyes keretek között bemutatták a kiállítás katalógusát is. A szegedi érdeklődők február 20-ig látogathatják majd a REÖK-ben a tárlatot, mely ezután tovább utazik Budapestre, végül Rómába.

Fotó: Rosta Tibor / MTI