Két szegedi étterem is esélyes Michelin-tálra a Dining Guide szerint

Ma már biztosan tudható, hogy a Michelin-kalauz értékelése 12 év hazai jelenlét után hamarosan a fővároson túl is terjed majd – írja a Dining Guide. A listájukon ezúttal két szegedi étterem is szerepel, amelyek esélyesek az idei Michelin-tányér jelölésre.

A lap cikke egy esélylatolgatás, amely a Michelin Guide minősítési rendszere és gondolkodásmódja ismeretében született meg. Ezúttal még részletesebben, mindhárom kategóriára bontva tippeltek arra, hogy mely vidéki éttermek lehetnek a Michelin Guide szempontjainak megfelelőek. Tulajdonosi beszámolók szerint tavaly és tavalyelőtt már felbukkantak a kalauz külföldi inspektorai az éttermekben. A Michelin-tányérral jelölt ajánlásra esélyes vidéki éttermek közül a Dining Guide szerint két szegedi is esélyes:

  • Alabárdos, Szeged – Tóth Pál
  • Alkimista Kulináris Műhely, Szeged – Katkó Krisztina

A teljes lista itt megtekinthető. Amennyiben a Michelin Guide 2022 őszén a magyar vidéki éttermeket is értékelni fogja, úgy akár 40-50 étterem is bekerülhet a kalauz által ajánlott vidéki éttermek összes kategóriájába déli országszomszédainkhoz hasonlóan. Habár Budapesten osztották ki a régióban az első Michelin-csillagot, Magyarország a fentiekhez képest szerény számú ajánlással szerepel a kalauz jegyzékében:

  • Összesen 21 budapesti éttermet értékel a guide, miközben az elmúlt években számos éttermünk elveszítette a Michelin-plate ajánlást, és egyedülálló módon jelenleg egy Bib Gourmand-minősítést sem tudunk felmutatni. Budapest 7 egy Michelin-csillagos étterme közül kettő, a Ráday utcai Costes és a Babel közel két éve zárva tart.
  • A kétmilliós lélekszámú Szlovénia egész területén összesen 53 éttermet emel ki a guide, és dél-nyugati szomszédunkban működik jelenleg egyedül kétcsillagos étterem a teljes közép-európai régióban.
  • A négymilliós lakosságú Horvátország területén összesen 78 éttermet ajánl a piros kalauz, köztük 10 egy Michelin-csillagossal, melyek 9 különböző településen fellelhetők, és csupán egy a fővárosban.
  • A szomszédos, 9 millió fős Ausztriában négy városban/régióban van jelen a kalauz, Bécsben, Salzburgban, Stájerországban és Vorarlbergben, és 77 éttermet jegyez, köztük egy háromcsillagost is (Amador, Bécs).