Az SZTE vizsgálatot indít: egy oktató állítólag könnyebben átengedett a vizsgákon egyeseket felsőbb utasításra, ő ezt tagadja

Az ügy előzméne az a 444.hu-s cikk, amelyben a Völner-ügyről van szó. Olyan nyomozati anyag került a birtokukba, amely szerint egyes egyetemeken vizsga nélkül átengedtek személyeket felsőbb utasításra.

A Pécsi Tudományegyetem felfüggesztette a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek, annak a tanársegédnek, aki segített Rogán Antal kabinetfőnökének, hogy vizsga nélkül kapjon érdemjegyet  írja a Népszava. Mészáros Pál Emil a dékánnak azt mondta, anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, baráti szívességet tett, amit már nagyon megbánt.

Eközben a Telex kérdésére a Szegedi Tudományegyetem is közölte: belső vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben.

Az egyetem sajtóosztálya azt is hozzátette a lapnak: „A Szegedi Tudományegyetemnek a Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről nincs tudomásunk.” A nyomozati iratok szerint a szegedi jogi kar részéről Szabó Imre tanszékvezető neve merült fel, mint akivel vizsgákról egyeztethetett Schadl György. Ő korábban arról beszélt a 444-nek, „gőze sincs”, hogy miért van ilyesmi a nyomozati anyagokban. „Biztos, hogy nem beszéltem Schadllal arról, hogy egyes emberek könnyebben menjenek át a végrehajtói szakvizsgán. Ha szóba hozta volna, elküldöm” – mondta.

Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát, fideszes országgyűlési képviselőt decemberben hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A legfőbb ügyész indítványa szerint alkalmanként 2–5 millió forintot kapott azért Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, hogy államtitkárként és miniszterhelyettesként azokat nevezze ki végrehajtónak, akiket informálisan Schadl támogatott.

A Völner-ügy közel kétezer oldalas nyomozati anyagából amely a 444.hu birtokába került az derült ki, hogy az ügy kulcsfiguráját, Schadl Györgyöt is sokan keresték, például azért, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében. A nyomozati anyagokban nemcsak a pécsi és a szegedi jogi kar, hanem a Pázmány jogi kara is szerepelt.