A Highlights of Hungary jelöltjei között a szegedi fűtőműveket kifestő Mondolo Egyesület

A Mondolo Egyesület munkássága Szegeden már ismert: több Szetáv-fűtőművet is kifestettek, tematikusan ismeretterjesztő természetvédelmi projekteket is szerveztek köréjük. Volt óriástévé is, amely szabadtéri moziként funkcionált, legutóbbi projektjük a harkályokkal kapcsolatos. Mindezek hatására az egyesület felkerült a legjobb magyar kreatív teljesítményeket díjazó Highlights of Hungary 2021-es listájára, szavazhatunk is rájuk.

A Highlights of Hungary egy non-profit kezdeményezés, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré írják bemutatkozó oldalukon.

„A Mondolo Egyesület ékes példája annak, hogyan lehet kicsiként is nagyot alkotni. Megalakulásunktól kezdve célunk a társadalmi felelősségvállalásra való ösztönzés, valamint a környezeti nevelés előmozdítása. Munkásságunk ezen irányelvek mentén teljesedett ki többek között olyan projektekben, mint a Mondolo Club Mini tehetséggondozó program, vagy a Városmetamorfózis környezetvédelmi street art akció” – mutatkozott be a szervezet.

Kezdetben csak útibeszámolókat publikáltak, majd világjáró barátaik közreműködésével elindították a Mondolo Clubot, egy ingyenesen látogatható előadássorozatot, amely hamar a szegedi kulturális élet meghatározó eseményévé vált. Ezt követően kezdtek bele egy átfogó városképfejlesztési projekt előkészítésébe, amely a Szegedi Távfűtő Kft. tulajdonában álló fűtőművek természetvédelmi újragondolását tűzte ki célul. Az önkormányzati cég mellett számos nemzetközi és hazai partnerrel együttműködve sikerült immáron öt környezetszennyező betonmonstrumot a környezeti nevelés, valamint a street art művészet országosan egyedülálló helyszíneivé alakítaniuk:

  • Fecskés fűtőmű: Figyelemfelkeltés és gyakorlati megoldások felvonultatása a városi fecskék segítése érdekében.
  • Sünis fűtőmű: Figyelemfelkeltés, gyakorlati megoldások és iskolások bevonása a városi sünök segítéséért.
  • Szetáv TV: Szabadtéri mozi és figyelemfelkeltés az illegális szemétlerakás problémájára az ország legnagyobb televíziójával.
  • Beporzó Hadművelet: Figyelemfelkeltés, méhlegelők, méhhotelek és őshonos növénykert a beporzók, és általában a városi biodiverzitás segítése érdekében.
  • Zöld küllős fűtőmű: Figyelemfelkeltés a kulcsfajok jóllétének fontosságára. Gyakorlati megoldás felvonultatása a harkályok és egyéb fajok segítésére.

Fotó: Mondolo Egyesület

A Városmetamorfózis az urbánus környezetben velünk együtt élő állatokon keresztül hívja fel a figyelmet az „élni és élni hagyni” elv fontosságára, mindezt kiegészítve online és offline oktatási felülettel, továbbá helyi iskolák, óvodák bevonásával, valamint az épületek témájához köthető civil kezdeményezések szervezésével.

„Mert hisszük, hogy a környezeti nevelés leghatékonyabb útja, ha az a gyakorlatban valósul meg. Ezért is indítottuk el tehetséggondozó foglalkozásunkat, a Mondolo Club Minit, melyben pedagógusok, kutatók és környezetvédelmi szakemberek segítségével vezettük be a legfiatalabb korosztályt a minket körülvevő természet csodáiba” – írják.

A program sikerére való tekintettel jelenleg is zajlik a foglalkozás. MegMondolo néven környezetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó podcastot is indítottak, hogy ezáltal még több emberhez eljusson az egyesület által képviselt értékrend. Őszintén remélik, hogy példájuk másokat is ráébreszt, hogy kellő elszántsággal és a megfelelő társakkal egy kis egyesület is képes nagy dolgokat elérni.