Meghalt Fenákel Judit, a Szegedi Egyetem korábbi szerkesztője

Csütörtökön, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit író, újságíró, a Szépírók Társasága tagja – közölte a hírt a Múlt és Jövő folyóirat.

1936. június 25-én született Budapesten, majd a Tanárképző Főiskolán és a József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát Szegeden. 1957–1962 között általános iskolai oktató, 1962–1969 között a Csongrád Megyei Hírlap munkatársa volt. 1969-től 1972-ig a Szegedi Egyetem szerkesztőjeként tevékenykedett, majd 1972-ben visszaköltözött Budapestre. A Nők Lapja főmunkatársa 16 évig, 1988-tól pedig 2001-ig a Családi Lap olvasószerkesztői munkáját is ő végezte, emlékezik a Litera.hu.

A Szépírók Társasága tagjaként így mutatkozott be:

„Kisgyerekkoromat egy Endrőd nevű faluban töltöttem, ahol nagymamámnak méteráruboltja volt, amit édesapám vezetett, amíg el nem vitték munkaszolgálatra. Bennünket is itt zártak gettóba, majd deportáltak Ausztriába. Édesapámat a kőszegi táborban megölték, mi édesanyámmal visszatértünk, és hamarosan Szegedre költöztünk. Itt érettségiztem, majd miután származásom miatt nem vettek fel az egyetemre, a Tanárképző Főiskolán szereztem diplomát. Később levelező tagozaton az egyetemet is elvégeztem. Öt évig általános iskolában tanítottam, utána a megyei lap munkatársa lettem. Ezután az egyetemi lapot szerkesztettem. 1972-ben Pestre költöztünk, ahol a Nők Lapjánál dolgoztam. A Családi Laptól mentem nyugdíjba. Írásaim a hatvanas évektől jelentek meg különböző újságokban és folyóiratokban. Férjem Bárdos Pál szintén író. Két fiam (László, András) és hat unokám van”.