Szegedről is bányásszák az adatokat a Szilícium-völgynek, most megvásárolta őket a világ egyik vezető technológiai vállalata

A HCL Technologies, a világ egyik vezető technológiai vállalata megállapodást írt alá a budapesti székhelyű, adatfeldolgozással foglalkozó Starschema felvásárlásáról – közölték a cégek az MTI-vel pénteken.

A tranzakció az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatósági engedélyéhez kötött, és várhatóan 2022 márciusában zárul. Az akvizíció egyesíti a budapesti cég adatelemzésben szerzett szakértelmét és tapasztalatát a HCL jelenlétével az adatvezérelt transzformáción áteső ágazatokban jelezték a közleményben.

Vijay Guntur, a HCL Technologies mérnöki és k+f részlegének elnöke a közlemény szerint elmondta: a Starschema tapasztalata és piaci jelenléte hozzájárul, hogy fejlesszék adatelemzési tudásukat, és megerősítsék jelenlétüket Kelet-Közép-Európában. A képzett mérnökök iránt továbbra is nagy a kereslet, a Starschema pedig kiemelkedő tehetségeket foglalkoztat egy, a HCL számára stratégiailag fontos növekedési területen. A Starschema tudása tovább bővíti a HCL integrált tudásközpontjaiban használt kompetenciákat világszerte tette hozzá.

A – Budapesti és Washington mellett – 2018 óta Szegeden is irodával rendelkező Starschema a big data, adattárház, data science és üzleti intelligencia szolgáltatásainak üzleti eredményeivel az elmúlt években többször is szerepelt Európa leggyorsabban növekvő vállalkozásainak listáján. Tanácsadási, valamint egyéb kiegészítő szolgáltatásokat nyújtanak a világ legnagyobb vállalatai számára, főleg az Egyesült Államokban és Európában. A cég több mint 200 munkavállalót foglalkoztat jelenleg. Valamennyi munkavállaló megőrzi munkahelyét az akvizíciót követően is közölték.

A cég éves árbevétele 2021-ben megközelítette az 5 milliárd forintot, ami mintegy 20 százalékkal haladja meg a 2020-as értéket. 

A HCL Technologies három üzleti egységen keresztül kínálja szolgáltatásait és termékeit: IT és üzleti szolgáltatások (ITBS), mérnöki és k+f szolgáltatások (ERS), valamint termékek és platformok (P&P). Az ITBS lehetővé teszi a globális vállalatok számára, hogy forradalmasítsák vállalkozásukat az alkalmazások, az infrastruktúra, a digitális folyamatok, illetve a következő generációs digitális megoldások területén. Az ERS mérnöki szolgáltatásokat és megoldásokat nyújt a termékfejlesztés és platformtervezés minden területén. A P&P modernizált szoftvertermékeket kínál globális ügyfelei számára technológiai és iparág-specifikus követelményeiknek megfelelően.

A 2021. szeptember 30-án zárult üzleti évben a HCL konszolidált bevétele 10,82 milliárd dollár volt. Ötven országból több mint 187 ezer munkavállaló dolgozik a vállalatnak. (via MTI)