Nemesi: Ilyen jól még sosem állt a harmadik híd-projekt

Nemesi Pál kormánybiztossal készített évértékelő interjút a Szeged365 kereskedelmi és promóciós vezetője, aki egyben Nemesi szóvivője is, illetve 2019-ben polgármesteri kampányát is részben ő vitte. Nemesi nem izzadt meg a kérdések hallatán, de a baráti beszélgetésből annyit megtudtunk, soha ilyen jól még nem állt a híd ügye.

Az erről feltöltött videó első kérdése az volt, hogy jelenleg hogy áll a projekt, amire Nemesi úgy felelt, „ilyen jól még sosem állt”. Azzal folytatta, hogy megtörtént a híd terveztetési pályázatkiírása és erre már vannak pályázatok is.

„Tehát magyarán mondva rendelkezünk, és azt már kijelenthetjük, hogy érvényesnek mondható tervezői pályázattal” – fogalmazott. Szerinte a pályzatok értékelése még januárban meglesz, aztán pedig kezdődhet a tervezés. 

Kiss a következő "kérdést" már-már Nagy Katalin szintjén vetette Nemesi elé: „Őszinte leszek, azért nagyon kevés szegedit találni már, aki hisz a projekt erejében... Ezt egyébként a közösségi médiában is a kommentszekcióban olvasom. Vannak, akik gratulálnak, hogy megy előre folyamatosan a projekt, és nagyon várják a harmadik hidat. Itt azért nemcsak egy közúti hídról van szó, kormánybiztos úr többször kifejtette, hogy tulajdonképpen Szeged komplex fejlesztésének – ha stílszerűek akarunk lenni – alappillére a harmadik híd.”

A kormánybiztos az izzasztó kérdésre azt válaszolta, hogy „igen, ez tökéletesen került összefoglalásra”, majd nyomatékosan közölte, „Szegeden meg fog épülni a harmadik híd”. Kivételesen konkrétum is elhangzott, Nemesi szerint ugyanis nem az a kérdés, hogy lesz-e átkelő, hanem hogy 5 vagy 7 év múlva mehetünk-e majd át rajta.

Az előző kérdést is überelve Kiss ekkor rákérdezett, hogy ugye most azért vált „visszafordíthatatlanná” a híd megvalósításának az ügye, mert „kormánybiztos úr” javaslatára került bele az ütemezett megvalósítás a tervekbe?

Lényegében abból áll tehát a kérdés, hogy kifejezetten Nemesi személyének köszönhető-e, hogy elindult a hídépítés előkészítése.

Nemesi szerint az ütemezés egy 2021 év eleji ITM-es megbeszélésen dőlt el, de azt is leszögezte, hogy azért megy most a projekt, mert már nem kell az unióval vesződni a vegyesforgalmú híd részletein, hiszen a hidat kormányzati forrásból indítanák meg, és azon egyelőre vasúti forgalom nem is lenne. Nemesi szerint jobb ma egy saját forrásból felhúzott híd, mint 10–15 év múlva egy uniós.

A teljes videó alább tekinthető meg.