A Gránit Banknál vezet majd számlát az SZTE alapítványa, aminek egyik tagja épp a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója

A nemrég NER-közelbe került Gránit Banknál fog számlát vezetni a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány. Összeférhetetlenségről szerintük nincs szó.

A HVG írta meg, hogy öt jelentkező közül egy közbeszerzésen az SZTE a Gránit Bankot választotta ki. A bank egyik jelenlegi tulajdonosa az egyetem alapítványi kuratóriumának egyik tagja. Talán pont ezért is van, hogy a bank épp nemrég jelentette be, hogy részvényeinek 57%-át eladja a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST-nek.

Hegedűs Éva 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány ötfős kuratóriumának egyik tagja, és a HVG úgy tudja, hogy továbbra is marad a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. A kuratóriumi tagság és a banki poszt nem összeférhetetlen, ugyanis erről sem az egyetemi alapítványok működését is szabályozó KEKVA, sem az alapítvány alapító okirata nem rendelkezik.

A MET Holding elnöke, Lantos Csaba alapítványi kuratóriumi tag a lapnak azt mondta, hét ajánlatot kértek be, amelyből öt bank élt a lehetőséggel, és a Gránit toronymagasan a legjobb ajánlatot adta. A végül döntést hozó szavazáson Hegedűs egyébként nem vett részt.

A Gránit a szegedi egyetemi alapítvány évi 400 milliós költségvetését kezeli majd, a Szegedi Tudományegyetemét nem.