Összekötötte a bajszát az SZKT és Szabó Bálint

581 ezer forintra perelte a Szegedi Közlekedési Társaság Szabó Bálint felsővárosi önkormányzati képviselőt azért, mert 2020 tavaszán Škodájával szaboltálta a szegedi villamosközlekedés egészét.

A per előzménye, hogy a koronavírus magyarországi megjelenésekor Szabó szerint teljes mértékben le kellett volna akkor állítani a helyi közösségi közlekedést a vírus megfékezése érdekében, hiszen ekkor még sokan közlekedtek a városban, szinte kivétel nélkül maszk nélkül.

A Szabó fémjelezte Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldalán egy eseményt is létrehozott a teljes szegedi tömegközlekedés leállításával kapcsolatban. A leírás szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel azonnali hatállyal kezdeményezik a város közösségi közlekedésének határozatlan időre történő leállítását.

A március 16-ára meghirdetett eseménykor nem történt semmi, két nappal később azonban 13 óra után nemsokkal Szabóék posztoltak egy fotót arról, hogy a szegedi Anna-kúti csomópont közepén áll egy ezüst színű Škoda, amivel Szabó közlekedett akkoriban.

Erről a csomópontról azt érdemes tudni, hogy lényegében a szegedi kötöttpályás közösségi közlekedés szívcsakrájaként funkcionál, ugyanis több troli- és autóbuszvonal mellett itt keresztezi egymást Szeged összes villamosvonala: az 1-es, a 2-es, a 3-as és a 3F, a 4-es, illetve azóta már a tram-train is. Tehát ha valahol, akkor itt lehet galibát okozni.

Szabó most, 2022 január 6-án, csütörtökön vett részt az ügy perfelvételi tárgyalásán, ahol ugye mindkét fél elmondja, hogyan látja a történteket. Szabó fogalmazása szerint „a Kecskeméti Járásbíróságnak jutott az a hálás feladat, hogy igazságot tegyen a Szegedi Közlekedési Társaság által Szabó Bálint önkormányzati képviselő ellen indított kártérítési perben”.

A képviselő azóta is úgy gondolja, hogy jogos volt kereszteződés eltorlaszolása, rögtön élő videója elején úgy köszönt be, hogy ő szeretne Szegeddel foglalkozni, de amikor az ember ezt akarná, akkor Botkáék akarnak az emberrel foglalkozni.

Ismerteti, hogy a Szegedi Közlekedési Társaság nagyjából 581 ezer forintot kér tőle kártérítés címszóval azért, mert „pár percre megálltam az Anna-kútnál”. Ezt a kijelentést rögtön Szabó cáfolja meg a következő mondatban, amikor elmondja, hogy a rendőrség bilincsre verte, és autója közel másfél órával később volt csak elmozdítható. Ezután már azt is részletesen közli, hogy a forgalmi zavar 108 percig tartott.

Egészen pontosan így festett a szituáció:

Fotó: olvasónk / Szegeder

„Hát ha ettől Botka László boldogabb lesz, Szeged város önkormányzata meg gazdagabb, akkor kész vagyok megfizetni ezt a félmillió forintot. Nem esik le az ember kezéről a karikagyűrű” – közölte Szabó, erősen politikai célokat sejtve a per mögött, mintha valójában nem is szaboltálta volna egy nagyváros közösségi közlekedésének gerincét másfél órára.

Azt is elmondta, hogy január 19-én is mennie kell Kecskemétre, de akkor már büntetőperben ugyanezen ügyben, hiszen közérdekű üzem megzavarásával is vádolják. „Az már izgalmasabbnak ígérkezik” – mondta.