Akár több mint 5 centis hó is eshet, a Lugas utcában egy 10 méteres faág tarolta le a trolivezetéket

A jég súlya miatt leszakadt faágak, kidőlt fák okoznak fennakadásokat tájékoztatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő délelőtt az MTI-t. Jelenleg is több megyében vannak érvényben (több járásban a legmagasabb fokú) riasztások az ónos eső miatt.

Az éjjel érkezett újabb csapadékzóna nyomán jellemzően az ország déli, délekeleti területein alakult ki tartós ónos eső. Az OKF szóvivője azt mondta: csak Csongrád-Csanád megyében ahol jelenleg is csaknem az egész megyében harmadfokú riasztások vannak érvényben folyamatosan érkeznek a bejelentések. Többször kérték a tűzoltók segítségét egyebek mellett Hódmezővásárhelyen és térségében. Szegeden reggel 8 és délelőtt 11 óra között több mint 40-szer riasztották a tűzoltókat, jellemzően útra, járdára, villamosvezetékre dőlt fák, letört ágak miatt. Előfordult az is, hogy autóra zuhant egy faág, vagy családi házra dőlt egy fa.

A Lugas utcában egy 40 centiméter széles, 10 méteres faág szakadt le és esett a trolivezetékre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye több járásában vannak érvényben harmadfokú riasztások, délkeleten, keleten további jelentős mennyiségű ónos eső várható. Mint kifejtették: a délnyugat felől fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzónából a nap során további több milliméter ónos eső várható az Alföld déli, délkeleti felén, majd pedig a Tiszántúl északabbi tájain is.

Főként a délkeleti régióban 5 milliméter feletti ónos csapadék is hullhat a nap első felében.

A csapadékrendszer keddre virradó éjszaka fokozatosan elhagyja térséget. Baranya megyében és környezetében viszont még kis eséllyel kedd napközben is előfordulhat gyenge ónos eső. Kitértek arra is, hogy a csapadékzóna nyugati, északnyugati részén fokozatosan havazás váltja fel az ónos esőt, fagyott esőt, havas esőt. Emiatt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén, végül pedig a Tiszántúlon lehet 5 centiméter körüli hómennyiségre számítani. A Dunántúl délkeleti megyéiben, valamint

a Duna-Tisza köze déli részén azonban nagy területen van esély 5 centiméter feletti hóréteg kialakulására.

(via MTI)