Karácsonyi Orbán-klóninterjú jelent meg minden megyei lapban

Mint azt a 444.hu írja, idén is ugyanazzal a miniszterelnöki egyeninterjúval készültek a karácsonyra a kormánypárti médiabirodalomba beolvasztott megyei lapok, természetesen a Délmagyarország sem maradhatott ki ebből. Ezen megyei lapoknál a politika rovatot a Mediaworks Bécsi úti központjából szerkesztik a 444.hu szerint.

Az interjút ezúttal nem a „Mediaworks Hírcentrum”, hanem Csermely Péter készítette. Egyébként a szokásos témákról szól: koronavírus, oltások, harc, Brüsszel, migráció, család, meg persze a végén az új szlogen: „Magyarország előre megy, nem hátra”. Olyan kérdések hangzanak el többek között Orbánnak szegezve, hogy

  • Az új életünkben is itt vannak a régi kihívások, de jöttek melléjük újak. Eközben egy olyan közösségnek vagyunk a tagjai, az Európai Uniónak, amelyik a sorsdöntő gondjaival, migrációval, energiaválsággal, demográfiával, csökkenő világgazdasági súlyával nem törődik, ellenben van két kis plüssbabája, Lengyelország és Magyarország, amiket dühében időnként a falhoz csapkod. Talán nem túlzás azt mondanom, hogy a jobboldali magyar közösségnek ebből már nagyon elege van.
  • „Érdekes mellékszál, hogy a bevándorlásról és a gyermekvédelemről eddig Európában csak a demokráciahiányosnak nevezett Magyarország kérdezte, illetve kérdezi meg közvetlenül a polgárait.”
  • „Itt, Kelet-Közép-Európában ismerjük ezt, ez a bolsevizmus.
  • „Tavasszal választások lesznek, a baloldal egy eddig még ki nem próbált formációban, összefogva, közös listán indul csatába. Kormányfőjelöltjük, Márki-Zay Péter különös stratégiát választott, sorra támadja azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyarok nagy többsége helyesel: a rezsicsökkentést, a migráció elleni fellépést, a 13. havi nyugdíjat, a megemelt minimálbért. Ön mint a magyar politikai élet veteránja, látott már ilyen kampányt?

Orbán ezekre szinte szóról szóra ugyanazt válaszolja, mint amit Kossuth rádióban szokott Nagy Katalin kérdéseire. Utóbbira egyébként rá is kontráz, mintegy rácsodálkozva a dolgokra szeplőtlen kisfiúként: Én ezt elhűlve nézem, és nem is értem. Olyat még nem láttam, hogy valaki az emberek élete szempontjából legfontosabb bástyákat megtámadja azzal a csatakiáltással, hogy ezeket el fogjuk tőletek venni, és leromboljuk. Politikatörténeti kuriózum azzal kiállni, hogy a 13. havi nyugdíj rossz, a rezsicsökkentés rossz, hogy amikor az emberek végre tudtak egy nagyobb autót venni, most üljenek vissza egy kisebbe, hogy fűtsenek kevesebbet, fürödjenek kevesebbet, hogy nem kell a minimálbér.”

A koronavírus-helyzetről és az idén már elérhető oltásokról – amely a védekezés alapja – viccesen arra asszociált, hogy tavaly ilyenkor égett a ház, de az oltás mintegy fecskendőként oltotta ezt el: „Valóban, tavaly karácsonykor égett a ház, és mi egyetlen dolgot tudtunk mondani, azt, hogy senki ne menjen a tűz közelébe. Akit tudtunk, kihoztunk, de tűzoltófecskendőnk nem volt. Idén már van ellenszer, az oltás, ami védelmet ad, de reményt is, hogy nemcsak várni tudjuk, hogy elmúljon a baj, hanem aktívan tehetünk is saját magunk és mások érdekében. Ez visszaadja az életkedvet, kirángat a depresszióból.”

Arra, hogy sokan nem kérik az oltást, azt válaszolta: „Sajnos az oltást elutasítók száma jóval magasabb annál, mint amiben reménykedtem. Magyarok vagyunk, mindig van egy jobb megoldásunk, mindig olvasunk vagy hallunk valamit, ami számunkra jobban hangzik az orvosok szavainál.” Orbán természetesen ezután egy történelmi csatajelenetet hozott fel példaként arra, hogy miként haladt az oltási program, illetve a magyarok oltakozása: „Mi, magyarok mindig jól indulunk meg; a török levéltárak középkori irataiban leírják, hogy a magyar csapatok első rohama irtózatos – de nincs második. Úgy tűnik, ez a tulajdonságunk megmaradt.”

A magyarok és a lengyelek harcára is kitért, amit Brüsszellel vívunk, pontosabban akik egy német irányítású európai államot akarnak létrehozni, ezzel szemben mi ragaszkodunk a nemzetekből álló Európa létéhez. Szerinte ők akarják megmondani, hogy milyen a kívánatos embertípus, mire a kérdező a fentebb már említett bolsevizmusozással válaszol. Erre Orbán megjegyzi: „Igen, ennek volt az első megjelenési formája a Homo sovieticus. Mindenkivel el akarták feledtetni a krisztusi ember iránti kétezer éves törekvést, a szülők iránti tisztelet és a család avítt ócskaságnak számított, a gyerekeket a párt és az osztályharc számára kellett felnevelni, és az élet csak az anyagi világban létezhetett, szellem nélkül.”

Az interjú további részét ide kattintva lehet elolvasni.