Botka: Az Orbán-kormány minden idők legkorruptabb kormánya, a rendszerváltás óta más nem ártott ennyit a magyar demokráciának

Botka László polgármester a Szegedi Tükörnek adott év végi interjújában arról beszélt, hogy Szeged fejlődése a járvány okozta rendkívüli helyzetben sem állt meg, jóllehet a kormány több mint tízmilliárd forintot vont el a várostól. A kicsit alákérdezős beszélgetésben arról is szót ejtett, hogy soha nem látott, brutális kampányra számít az áprilisi választások előtt, valamint reményét fejezte ki, hogy jövőre „leváltják a magyar emberek minden idők legkorruptabb kormányát”.

Először a pandémia által okozott kihívásokról volt szó, amire Botka először a köszönetét fejezte ki a szegedieknek (köztük a városházi alkalmazotaknak is) azért, amiért többnyire betartották a szabályokat és az európai átlagot meghaladóan beoltatták magukat, így viszonylag szépen átvészelte a város ezt a részét a járványnak. Megemlítette, hogy számos programot le kellett mondaniuk, de tavalyhoz képest mégis meg lehetett tartani párat.

Ezután rátért arra a kérdésre válaszolva, hogy a kormány rengeteg forrást vont el. Az egész világon példa nélküli, hogy a járványt a városok megsarcolására használja fel a kormány, ahogy ez nálunk történt – hangsúlyozta. Megemlítette, hogy a szegedieket a Fidesz bünteti, pontosabban

10 milliárd forint körüli összeget vontak el a várostól a kormány intézkedései, amelyek valószínűleg jövőre is érvényben maradnak.

Megemlítette az ingyenes parkolás utáni káoszt, illetve azt, hogy a tömegközlekedésre szánt támogatás egy részével a mai napig tartozik a kormány. Az egyik fő bevételi forrásról, az iparűzési adó nagy részéről jövőre is le kell mondani, míg a fideszes vezetésű városok extra kompenzációt kapnak. Mint mondta, Szegeden a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően nem romlottak oylan mértékben a szolgáltatások, nem kellett lemondani a szociális juttatásokról.

Ugyanakkor más részekről el kellett vonni pénzeket, így például idén meg kellett felezni az útfelújítási programra szánt összeget, mindössze 500 millió forint jutott erre a célra.

Megemlítette azonban, hogy továbbra is számítanak az uniós pályázatokra, e téren Szeged továbbra is az élmezőnyben van, így saját forrásokkal kiegészítve kívánják folytatni a fejlesztéseket. Sorra újítjuk meg a bölcsődéinket, óvodáinkat, még az iskoláinkat is, holott ez a kormány feladata lenne. Korszerűsítjük a rendelőinket, az idősklubokat, a szociális ellátó intézményrendszerünket. A gyönyörű Móra Ferenc Múzeum és környéke, a Stefánia is megújult, ahogy a Tisza Lajos körút is. Sorra újulnak meg lakótelepeink és városközpontjaink – sorolta a polgármester.

Ekkor előkerült az a kérdés, miszerint az EU befagyaszthatja az uniós pénzeket a kormány miatt, mit tudna tenni a város ilyenkor? Botka erre sablonosan azt felelte, hogy a szegediekkel együtt hoznak döntéseket, Szeged a békés fejlődés városa, szeretnék, hogy még kényelmesebb, modernebb és zöldebb otthona legyen az itt élő embereknek. A kérdésre némileg közvetetten úgy válaszolt, hogy továbbra is elkötelezettek a város fejlesztéséért, a cél, hogy ide érkezzen a legtöbb EU-s forrás,

egyúttal reméli, hogy jövőre az emberek leváltják „minden idők legkorruptabb kormányát”.

Márki-Zay Péter támogatásáról és a 2022-es kampány várható fejleményeiről azt mondta, soha nem látott brutális kampányra számít. Szerinte az erőviszonyok nagyon egyenlőtlenek, Dávid és Góliát harca lesz, ahol a kormánypártoknak korlátlan pénz és eszköz áll majd rendelkezésre, és ezt gátlástalanul ki is fogják használni, ahogy azt mi Szegeden már többször is megtapasztalhattuk. Azt tanácsolta, hogy nem szabad támadási felületeket hagyni, mert azonnal lecsapnak rá. A már ismert téma, a szegények és a gazdagok közti különbség is előjött, szerinte az emberek megélhetéséről kell beszélni.

 Végül a kérdések atombombájára, avagy arra, hogyan ünnepli a karácsonyt, azt felelte: Együtt a feleségemmel és a lányokkal. Közösen főzünk, kirándulunk, finomakat eszünk. Olvasással és pihenéssel. És persze lesz családlátogatás, ha a megszokottnál szűkebb körben is. De nálunk már mindenki beoltatta magát, ez a biztonságos közös ünneplés feltétele. Jó egészséget, sok örömöt és meghitt karácsonyt kívánok mindenkinek!

A teljes interjú ide kattintva olvasható.