Az SZTE kiemelkedő kutatóhelyei elismerést kaptak Palkovics Lászlótól

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő okleveleket adott át Magyarország kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó kutatási infrastruktúráinak. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem 4+1 kutatási infrastruktúrája részesült az elismerésben.

A kutatási-, fejlesztési- és innovációs (KFI) ökoszisztémán belül a kutatási infrastruktúrák az alapkutatásokban és a felfedező jellegű kutatásokban egyaránt nagy jelentőséggel bírnak, ezáltal tudományos eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország gazdasági teljesítményének fokozásához. Hazánk nemzetközi szinten is elismert tudományos kiválóságában a kutatási infrastruktúrák, valamint a felsőoktatási intézmények körül létrejött kutatási hálózatok jelentős szerepet játszanak.

Nemzetközi kutatási együttműködéseink élénkülésével és az új kutatási hálózatok létrejöttével kutatási infrastruktúráink egyre hatékonyabban kapcsolódnak be a nemzetközi vérkeringésbe. December 16-án a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kezdeményezésére első ízben kaptak elismerést Magyarország legkiemelkedőbbnek talált kutatási infrastruktúrái.

Az elismerő okleveleket összesen 57 kutatási infrastruktúra és infrastruktúra-hálózat képviselői részére Palkovics László miniszter, Szabó István, az NKFI Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, valamint Fülöp Zsolt, a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság elnöke nyújtotta át. A Szegedi Tudományegyetemről az alábbi kutatási infrastruktúrák nyertek „Kiváló kutatási infrastruktúra” címet:

  • HCEMM Műszerközpontok: Szegedi Tudományegyetem és a HCEMM Nonprofit Kft.,
  • Mikrobiális génbankhoz kapcsolódó integrált élettudományi és hatóanyag kutatás-fejlesztési centrum- SZTE Természettudományi és Informatikai Kar,
  • Személyre szabott orvoslás kutatási infrastruktúra- SZTE Gyógyszerésztudományi Kar,
  • SZTE Anyagtudományi Műszerközpont,

illetve, Emerging KI elismerést:

  •  Élő dolgok internete – Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet.

Az SZTE-vel szorosan együttműködő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás szintén megkapta a Kiváló kutatási infrastruktúra oklevelet.