Szeged előzi Győrt és Szombathelyet is az átlagos albérletárakban

Újabb hónapot zárt áremelkedéssel az országos albérletpiac, a januári mélyponthoz képest már bőven két számjegyű az emelkedés, de a koronavírus-járvány előtti csúcsot még nem érte el. A fővároson kívüli piacon a megyeszékhelyek listájának élén csere történt áll az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Az összeállítás egyrészt ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindex novemberi alakulását, továbbá bemutatja, hogy decemberben mennyiért kínálatták kiadásra a lakóingatlanokat a tulajok. Az országos átlagos bérleti díjak novemberben 1,1 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbit, Budapesten 1,4 százalékos havi drágulás következett be. Éves szinten országosan 11 százalékos, Budapesten 10,5 százalékos bérletidíj-emelkedés látható az albérletpiacon.

“A többéves távlatban nézve a bérleti díjakat az látható, hogy a koronavírus-járvány hatása miatti keresletcsökkenés eredményeként januárban kerültek mélypontra. Ahhoz képest az országos átlagárak 13 százalékkal nőttek novemberre. A fokozatos áremelkedés ellenére még mindig nincsenek csúcson a bérleti díjak. A 2015-ös szintekhez képest novemberben több mint 42 százalékkal álltak magasabban az albérletárak, ami megközelíti, de nem éri el a 2020 januári csúcsot, amikor közel 46 százaléknál járt a mutató” mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Éves szinten az észak-magyarországi régióban volt a legütemesebb az áremelkedés, az érintett megyékben Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád átlagosan több mint 12 százalékkal drágultak az albérletek. A többi országrészt Pest megyét, Közép-Dunántúlt, Nyugat-Dunántúlt, Dél-Dunántúlt, Észak-Alföldet és Dél-Alföldet 7,210,5 százalékos növekedés jellemezte.”

 A Budapesten kívüli piacon változott a helyzet. A decemberi adatok szerint Székesfehérváron 124 ezer forintba került egy albérlet egy hónapra a kínálat alapján. Ezzel Fejér megye székhelye átvette a vezetést a novemberben még 130 ezer forintos díjjal élen álló Veszprémtől, ahol decemberre 122,5 ezer forintra süllyedtek az átlagos albérletárak, így a Balaton-közeli megyeszékhely a második helyre került a legújabb rangsorban. A harmadik hely Debrecené, ahol 120 ezres bérleti díjat mutat a kínálati piac.

Szeged a vidéki városok között a hetedik helyen van úgy, hogy az előtte lévő Debrecen, Eger, Salgótarján és Zalaegerszeg holtversenyben van a 120 ezres bérleti díjakkal. A megyeszékhelyek listáját Békéscsaba és Salgótarján zárja, mindkét megyeszékhelyen 80 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat. A KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb kiadása az alábbi linkre kattintva olvasható.

Forrás: ingatlan.com