Mihálik Edvin: milliós fizetések a fideszes egyetemi alapítványnál, 270 millió forint sorsa tisztázatlan

Évente 400 millió forintba kerül az egyetemet irányító „fideszes alapítvány” – derítette ki Mihálik Edvin, Szeged zöld város programjáért felelős tanácsnoka, amit mi is megírtunkMihálik szerint a „kormánypárti tagokkal feltöltött alapítvány” egy kisebb egyetemi kar költségvetését emészti fel évente.

Mivel Szabó Gábor a hvg.hu-nak adott interjújában ugyan válaszol arra, hogy mindez a közpénz mire kell egy kuratóriumnál, de üzleti titokra hivatkozva nem árulta el a részleteket, ezért Mihálik Edvin újabb közérdekű adatigénylést nyújtott be: azt akarta megtudni, hogy ebből a rengeteg pénzből mire költenek majd.

Mihálik újabb posztjában most arról ír, miszerint Szabó Gábor válaszából kiderült, hogy az alapítvány vezetői (a kurátorok és a felügyelőbizottsági tagok) átlagosan nagyjából havi 1,2 millió forintos tiszteletdíjra számíthatnak, tehát a Fidesz által kinevezett tagok évente 130 millióba kerülnek a költségvetésnek” – mutat rá.

A kuratórium által neki megküldött válasz alapján a 9 vezetőn kívül mindössze egyetlenegy alkalmazottat terveznek foglalkoztatni. Nyilvánvalóan nem a titkár fizetésére megy majd el a maradék 270 millió forint. Hogy valójában mire, azt

Szabó Gábor nem árulja el arra hivatkozva, hogy az üzleti titok, ami befolyásolná az egyetemek közötti versenyt.

– írja a tanácsnok. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „érdekes módon az szerinte nem befolyásolja az intézmények versengését, hogy a Fidesz EP képviselője, Trócsányi László egyszerre lesz a szegedi egyetemet működtető kuratórium tagja és a Károli Gáspár Egyetem rektora.

Mihálik szerint az egyetemi modellváltással teljesen ellenőrizhetetlenné vált, hogyan költik a közpénzt a fideszes alapítványok, a krónikusan alulfinanszírozott magyar felsőoktatásban pedig indokolhatatlan, hogy oktatással és kutatással nem foglalkozó szervek egy kisebb egyetemi kar költségvetéséből működjenek. Igaz, az SZTE nemrég lengetett be egy komoly béremelést a Debreceni Egyetem lépésére válaszul.