Mégsem Karikó Katalin gyújtotta meg a szegedi adventi koroszú negyedik gyertyáját

Az eredeti tervek szerint Karikó Katalin gyújtotta volna meg a szegedi adventi koszorú negyedik gyertyáját, helyette azonban a Pro Urbe-díjas Kondorosi Éva jelentkezett ünnepi köszöntővel.

Még novemberben derült ki, hogy bár Szegeden az átoltottság meghaladja az európai átlagot, az önkormányzat nem szeretné a hozzánk érkező vendégek egészségét sem kockáztatni, ezért a népszerű adventi gyertyagyújtás csak az online térben lesz látható.

Az adventi koszorú négy gyertyáját egymás utáni sorrendben Botka László polgármester, Knezevics Viktor Pro Urbe díjazott, Szabó Sándor MSZP-s ogy. képviselő és Karikó Katalin, Szeged város díszpolgára gyújtotta volna meg, amiből az első három valóban megvalósult.

Aranyvasárnap végül a Budapesten született Kondorosi Éva Balzan- és Széchenyi-díjas biológus kutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja jelentkezett be.

„Nekem Szeged jelenti az örömet, a megbecsülést, a szeretet. Itt töltöttem életem legboldogabb éveit, és ettől a várostól kaptam a legtöbb elismerést, megbecsülést” – kezdte ünnepi beszéléd Kondorosi.

Reméli, hogy jövőre már személyesen lesz gyertyagyújtás a Dóm téren, mint a régi időkben. Említette Karikót is, aki tudásával segítette a járvány leküzdését, Szegedről indulva.