Hatalmas tűzgömb húzott át Szeged felett az este, az Időkép webkamerája is felvette

„Sziasztok! 19 óra 34–35 perc között látta valaki ma Makkosházán azt a brutális nagy zöld »hullócsillagot«, vagy az égen átrepülő valamit?” – kérdezte a Szegeden láttalak nevű Facebook-csoportban Balogh Adrienn. A posztra többen is reagáltak és megerősítették az észlelést, amely egy igen fényes tűzgömb lehetett.

Mostanság elég sok ilyen eseményt észleltek, már amikor a felhők nem zavarták az égboltot. Az Időkép híreit böngészve csak októberben és novemberben öt komolyabbat csíptek el még a webkamerák is, a legutóbbi december 8-án volt Budapest egén. A mostani Szeged felett volt látható, az Időkép Aquapolisnál lévő webkamerája is elkapta 19 óra 31 perckor:

Forrás: Időkép

A poszt alatti kommentek szerint több észlelő is volt:

  • „Mi láttuk, pont sétáltunk, felettünk húzott el.”
  • Igen, én is láttam. A nyugati égbolton, déli irányba húzott átt, gyönyörű zöld fénnyel. A végén az is szépen látszott, hogy minimum három nagyobb darabra hullott szét. Amúgy tűzgömbnek hívjuk az ilyen meteorokat.

Frissítés (23:25): A jelenséget az egész országban látni lehetett, az Időkép több kamerája is észlelte. Konkrétan a Sopron melletti Harkán született egy nagyon komoly videó is a zölden izzó tűzgömbről, még a felhők és a fénylő Hold ellenére is jól látszik az adventi tűzgömb:

Volt korábban is egy tűzgömb, amely Szegeden is látszott; október 20-án húzott el, nem csak felettünk. Ekkor olvasónk, Zoltán jelezte: „Láttam ilyen tűzgömböt úgy 18:25 körül a makkosházi OMW kút »felett« a McDonalds irányába, de »el is égett« egyből. Csodás volt!” – írta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tűzgömböt vettek videóra Pécs és Budapest környékén, állítólag Szegeden is látható volt

Az Időkép.hu oldalon több városból fotókat, videókat is közzétettek a tűzgömbről. A Pécs-Kertvárosi webkamerájuk el is kapta a jelenséget, de még a Szentendrén üzemelő kamerán is látszódott.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

Egyébként pont a napokban lehetett megfigyelni az év utolsó meteorrajának, a Gemeinidáknak a tagjait, de az időjárás nem mindenhol kedvezett az égi látványossághoz. A Geminidák csúcsának idején, keddre virradó éjszaka az északi és középső tájakon volt felhőmentesebb az ég – írja az Időkép. A Geminidák minden év decemberének elején jelennek meg. Nevüket onnan kapták, hogy az Ikrek csillagkép (Gemini) felől indulnak ki, a 3200 Phaethon kisbolygóból.