Eszperantó egészségügyi kongresszus jön Szegedre 2022-ben

December 18-án, szombaton a Magyarországi Eszperantó Szövetség vezetősége tesz látogatást a szegedi Somogyi-könyvtárban, amely során megtekintik a bibliotéka jelentős eszperantó gyűjteményét, valamint a 2022-es évre vonatkozó közös terveikről egyeztetnek a könyvtár munkatársaival.

Az ország egyik legjelentősebb eszperantó gyűjteményét – amelyet a Somogyi-könyvtár őriz – Farkas Ernő nyelvtanár hozta létre a már meglévő műnyelvi kötetek, valamint a bécsi Esperanto Museum duplumpéldányainak ötvözetéből. A Magyar Eszperantó Múzeum és Könyvtár néven 1961. július 23-án megnyílt gyűjtemény 260 kötetet tartalmazott a kezdetekkor, amely azóta folyamatosan gyarapodik. A gyűjtemény 600 kötettel indult, ma mintegy 3300 könyvből és ~250-féle folyóiratból áll. Az állományban találhatóak még kották, lapkivágatok, aprónyomtatványok és kéziratos munkák; ezek a dokumentumok helyben használhatóak is a Somogyi-könyvtárban, előzetes bejelentkezés után tekinthetőek meg.

Erre a gyűjteményre – és a kerek évfordulós eseményre – építve a Somogyi-könyvtár videósorozatot indított Eszperantó pillanatképek címmel, melynek keretében felidézik az eszperantó világnyelv történetének érdekes mozzanatait. A sorozat számos részt foglal magában és folyamatosan újabb darabok készülnek. Egy-egy fontos évforduló, a Magyar Kultúra Napja, a Magyar Költészet Napja, vagy éppen a Magyar Népmese Napjának jeles alkalmából készültek eszperantó videós köszöntővel a sorozat készítői.

A Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) – Hungaria Esperanto-Asocio (HEA) és a Somogyi-könyvtár a 2022. évre közös tervvel készül, amely szerint a Somogyi könyvtár ad majd otthont 2022. július 14-től a 22. IMEK kiállításának. (IMEK - Internacia Medicinista Esperanto-Kongreso – Nemzetközi Orvos Egészségügyi Eszperantó Kongresszus). A kétévente meghirdetésre kerülő rendezvényt először 1977-ben Lengyelországban, Krakkóban tartották. A 2022-ben megrendezésre kerülő konferencia a tervek szerint két helyszínen, két városban zajlik majd: Szegeden és Hódmezővásárhelyen. A konferencia a civilizációs betegségek diagnosztikai és kezelési újdonságait járja körül, valamint a Yumeiho masszázsterápia történetének, módszertanának és gyakorlatának bemutatására vállalkozik.

Az eszperantó, eredeti nevén Lingvo Internacia, nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító, mesterséges, élő, semleges nemzetközi segédnyelv a Wikipédia ide vonatkozó cikke szerint. A mesterséges nyelvek közül ezt beszélik a legszélesebb körben a világon. Az elnevezés a Doktoro Esperantóból származik (eszperantó fordításban: „reménykedő doktor”), 1887-ben ugyanis Lazar Markovics Zamenhof ezen az álnéven jelentette meg első könyvét, amelyben az eszperantó nyelvet részletezte. Zamenhof célja az volt, hogy egy könnyen megtanulható és politikailag semleges nyelvet hozzon létre, amely „meghaladja” a nemzetkultúrák határait, és előmozdítja a békét és a nemzetközi megértést az emberek között. A nyelv beszélői általában természetesnek tekintik, mert úgy változik, mint a természetes, élő nyelvek, és Zamenhofot a nyelv kezdeményezőjeként tartják számon.