Lakóparkot építenének az újszegedi Gellért Szabadidőközpont területére

Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke által vezetett Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság szerdai ülésén többek között arról volt szó, hogy egy új lakóparkot építenének az újszegedi Gellért Szabadidőközpont területére, valamint az önkormányzat napelemparkokat kíván telepíteni a vízműtelepeken.

A Szeged.hu városi hírportál tudósítása szerint parázs vita volt a Derkovits fasor közelében, az ottani sportcentrumtól nem messze építendő lakópark kapcsán. A terület tulajdonosa, a Naturtex Kft. a meglévő sportlétesítmény egy eddig ki nem használt részén szeretné ezt felépíteni, ehhez azt kérte az önkormányzattól, hogy módosítsák a terület építési szabályzatát. Cserébe a beruházó 65 millió forinttal támogatja a város zöld beruházásait, valamint a sportpark megmaradó részét a bevételből korszerűsítenék.

  • Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester úgy érvelt, hogy egy régóta beépítésre szánt, jelenleg nem a legjobban hasznosított területre épülne lakópark. Azért, hogy ez megtörténhessen, módosításokra lesz szükség, amit az önkormányzat támogat.
  • Joób Márton szerint a Naturtex Kft. tulajdonosai eddig is rengeteget tettek a Szegedért és a város sportjáért, így megérdemlik az önkormányzat támogatását a beruházás kapcsán.
  • Sz. Fehér Éva, Szeged főépítésze elmondta, a beruházás emeli a környék színvonalát, a Holt-Marost pedig nem kell ettől félteni, mert azt egyáltalán nem érinti, továbbá a lakóparkhoz szükséges engedélyek közül még nincs meg mind.
  • Az ülést vezető Tápai Péter többször élesen vitatta a beruházás létjogosultságát, mondván zöldterületet veszít vele a város, az ellenérv viszont a Szent Gellért Fórum stadionja volt, amely szintén egy erdős részen épült fel.

A lakópark megvalósításához végül zöld utat adott a bizottság. A 24 napirendi pont egy másik érdekes eleme talán az, hogy az önkormányzat két vízműtelepen – a Fonógyári úti iparvárosban és az Algyő külterületén lévő Irma majorban – kíván két 500 kVA napelemparkot telepíteni. Az itt megtermelt áramot a Vízmű Zrt. hasznosítaná. A 360 millió fontos beruházásra – ha a közgyűlés is felhatalmazást ad erre – közbeszerzést ír ki a város.