Eddig tudunk autóval 30 perc alatt eljutni Szeged belvárosából

Az Átlátszó tett közzé egy érdekes térképet „Fél órára” címmel több hazai településünkről is. Az organizmus-szerű úthálózatokon azt lehet látni, hogy a megyeszékhelyek központjától meddig lehet eljutni harminc perc alatt autóval normális forgalom mellett.

Érdemes megfigyelni, hogy sok esetben minél bonyolultabb a közúti úthálózat, minél több kapcsolat van az utak között, annál több idő kijutni a városból, és relatíve annál rövidebb utat lehet csak megtenni. A megtett utat befolyásolják továbbá az utak típusai és a domborzati viszonyok is. Ez nagyon jól látszódik a hegyvidékeknél Miskolc, Eger és Salgótarján esetében is, ahol a városközpont völgyben helyezkedik el.

Szegednél azért lett ilyen egyoldalú a térkép, mert délre a szerb határ vágja el az utakat. A domborzati előnyök, a modern és szabályos városszerkezet, valamint a jó közúti kapcsolatok (bár két autópálya is van, úgy tűnik azt nem vették figyelembe) miatt eléggé messze juthatunk a városközpontból, szinte elővárosi távolságra van több kisebb település is, mint például Balástya vagy Hódmezővásárhely. Utóbbi a tram-trainnek köszönhetően már tömegközlekedéssel is várhatóan ennyi idő alatt megközelíthető lesz központtól központig.

Forrás: Átlátszó

 A többi település képe és térbeli ábrája értelemszerűen ezen a linken érhető el. Az Atlo.team, azaz az Átlátszó grafikus részlege Twitter-bejegyzésben egy olyan videót is közzétett, amelyen az összes város egy helyen látható Magyarország térképére helyezve.