Emelik a polgármesterek fizetését, Botka László 1,3 milliót kaphat havonta

Az utolsó parlamenti ülésnapon egy sor más jogszabály mellett elfogadta az Országgyűlés a polgármester fizetésének emelését is, ami magukat az érintetteket is meglepte, mivel az illetményemelésről szóló kormánypárti javaslat hirtelen került bele egy kulturális témájú törvénymódosító csomagba – írja a hvg.hu.

Az elfogadott módosítás szerint 2022. január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása. A főpolgármester jelen esetben Karácsony Gergely fizetése havi bruttó 1,3 millióról 1,5 millió forintra, a fővárosi kerületi önkormányzatok, illetve

a megyei jogú városok polgármestereinek többek közt Botka László  illetménye 1 millióról 1,3 millióra nő.

A települési polgármesterek fizetése az adott település lélekszámához kötött, sávos rendszerben átlagosan mintegy 30 százalékkal nő, de lesznek olyan polgármesterek is, akiknek a havi illetménye a másfélszeresére is nőhet jövőre.

Az egyik „apróbetűs” rész szerint azonban külön forrást nem rendelnek a költségvetésből, hogy fedezhessék az emelést: az önkormányzatoknak maguknak kell előteremteni a forrást erre, miközben a járvány, illetve a kormányzati elvonások miatt amúgy is kimerültek az erőforrásaik.