70 évre visszamenőleg láthatjuk, hogy hányszor volt fehér karácsonyunk Szegeden

Az Országos Meteorológiai Szolgálat grafikákon mutatta meg, hogy az ország hat, egymástól távolabbi helyszínén mikor volt fehér a karácsony. Köztük van Szeged is, ahol kiderült: utoljára 2011-ben volt valamennyire fehér az ünnep.

Hej a mi időnkben bezzeg máskép volt, akkor voltak igazi telek, fagyok és havak, ma már ilyen nincsen!” – írják a bejegyzésben. Ez a mondat az 1941-ben megjelent Időjárás folyóirat egyik cikkéből származik, amelyet Bacsó Nándor meteorológus írt, még manapság is megállná a helyét. A szerző arra utalt vele, hogy minden évszázadban előfordultak zord és kevésbé zord telek, a jövőben is lehet erre számítani.

De vajon fehér karácsonyunk lesz-e idén? Mint írják, jelenleg még csak nagyon nagy vonalakban lehet megjósolni a karácsonyi ünnepek várható időjárását, így ezt egyelőre nem lehet tudni. A meteorológiai adatbázisukban tárolt megfigyelések alapján azt viszont tudják, hogy az elmúlt évtizedekben milyen karácsonyunk volt, így az osztrákoktól átvett ötlet alapján készült egy infografika néhány helyszínre Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs ,Szombathely, Kékestető – a múltbéli havazásokról december 24–26. között:

  • a zöld fák hómentes,
  • a fehér fák havas,
  • míg a foltos fák legalább az egyik napon havas karácsonyt jeleznek.

Szegedet nézve igencsak zöld a grafika, a legutóbbi fehér karácsony is csak részben volt az 2011-ben. 1951 óta 15 részben havas ünnepünk volt, míg teljesen fehér karácsony 10-szer fordult elő a 70 év alatt. Kíváncsian várjuk az idei karácsonyra vonatkozó időjárás-előrejelzést. A fehér karácsonyról szóló, az OMSZ által készített részletes tanulmány ide kattintva olvasható.