Békebeli pillanatok: a kormány és Szeged együtt adta át a Pick új arénáját

Csütörtökön délután adták át a 2022-ben rendezendő férfi kézilabda Eb-re épült multifunkcionális Pick Arénát, Szeged egyik legnagyobb és legdrágább sportlétesítményét. A nagyszabású megnyitón a kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter képviseltette magát, de itt volt Botka László szegedi polgármester és Kocsis Máté MKSZ-elnök is.

A bejárata előtt egy kék bika virít támadóállásban, amely a szegedi MOL-Pick kézilabdacsapat kabalaállata. A hatalmas alkotás a Vadászati Kiállítás agancskapuját, és egy sor más kültéri szobrot is megformázó szobrász, Szőke Miklós Gábor alkotása. Aznap, amikor a bikát felállították, megvolt a csarnok keresztelője is, így a hivatalos neve is az lett, amely eddig csak közszájon forgott: Pick Aréna.

Magyarország harmadik legnagyobb csarnoka

Gulyás Gergely az aréna közepén elhelyezkedő pályán tartott ünnepségen elmondta, a Pick Aréna a vidék legnagyobb kézilabdacsarnoka, melyhez edzőpálya és az akadémistákat kiszolgáló létesítmény is kapcsolódik. Felidézte, Magyarország 2018 nyarán nyerte el az Európa-bajnokság rendezésének jogát. A magyar építőipar teljesítményét mutatja, hogy két és fél évvel a fővállalkozói szerződés aláírását követően megrendezhették a csarnok átadóját.

A miniszter arról is megemlékezett, hogy az arénától néhányszáz méterre tavaly adták át Botka Lászlóval közösen Szeged új uszodáját, amely a vízilabdasport otthona.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Kocsis Máté a Magyar Kézilabda Szövetség elnökeként érkezett, és egyébként itt volt annak idején az alapkőletételen is Kifejtette, hogy a Szegeden folyó szakmai munka az elmúlt években Európa élvonalába juttatta a Pick Szegedet, és az egyesület több mint 400 utánpótlás sportolót is nevel.

A Pick Aréna Magyarország harmadik legnagyobb csarnoka, melyre minden szegedi büszke lehet, hangsúlyozta. A csarnok a szegedi kézilabdacsapatnak, a kézilabdát választó fiataloknak, a sportágat szerető szurkolóknak épült, és nemcsak sportesemények, hanem koncertek, rendezvények helyszínül is szolgál majd Kocsis szerint.

A szegedi aréna a férfi kézilabda Európa-bajnokságon a szerb, horvát, francia és ukrán csapatok alkotta C csoport küzdelmeinek ad majd helyet január 13-tól 17-ig.

Szeged ingyen adta a telket

A szegedi polgármester és szűkebb köre is reprezentálta magát, így itt volt Nagy Sándor és Kovács Tamás alpolgármesterek mellett Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő is. Botka László szerint minden szegedi büszke arra, hogy a város csapata évek óta a magyar és a nemzetközi élvonalban szerepel. A sportág népszerűségét mutatja, hogy a Pick Szeged a hazai mérkőzésein rendre telt ház előtt játszik.

Az önkormányzat a kezdetektől fogva támogatja a csarnok építését, két telket biztosított a beruházáshoz, több mint egymilliárd forint értékben, ezt külön kiemelte Botka.

A 28 390 négyzetméteres alapterületű létesítmény kivitelezője a West Hungária Bau Kft. volt, a szerződés értéke nettó 29,325 milliárd forint. A Hajós Építész Iroda Kft. által tervezett csarnok 8143 férőhelyes. Épült egy külön – magyar bajnoki kézilabda-mérkőzések lebonyolítása alkalmas – edzőcsarnok is, 1500 férőhelyes lelátóval. A kisebbik csarnokban keresztben két edzőpálya alakítható ki. A komplexumhoz kapcsolódik egy 25–30 gyermek középiskolai bentlakásos kollégiumi elhelyezésére alkalmas akadémia, valamint egy 80 fős konferenciaterem is.

42%-kal drágábban épült fel

Az alapkőletétel 2019 novemberében volt, ekkor nettó 28 milliárd körüli összegért kezdte el a kivitelező West Hungária Bau a csarnok kivitelezését. A Pick Aréna azonban nem állt meg ennyinél, nemsokkal később a beruházás keretét 35,8 milliárd forintra emelték, majd a végén, 2021 márciusára ez nettó 40,5 milliárd, azaz bruttó több mint 50 milliárd forint lett.

A drágulás egyébként nem újdonság, korábban a Szent Gellért Fórum, majd a Tiszavirág Sportuszoda esetében is hasonlóan elszöktek az árak, igaz előbbi, amely a Szeged-Csanádi Egyházmegye sportkomplexuma sportcsarnokkal, edzőpályákkal és stadionnal, mindössze 16 milliárdba került. Az árnövekedést részben a folyamatosan dráguló alapanyagárak hozhatták magukkal.

A Pick Aréna esetén, amely a Tisza közelében fekszik, más megoldandó problémák is leselkedtek. Mint azt a kivitelező West Hungária Bau Kft. elmondta, az épülő csarnok tervezésekor kiderült, hogy

a terület egy része a nagy árvizek esetén vizesedhet,

a területen könnyen kialakulhatnak buzgárok, azaz árvíz során, a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörések. További problémát jelentett, hogy a gáttest alatt egy 3–4 méter vastag homokréteg található, ami ugyancsak kedvező a buzgárosodás szempontjából. Ahhoz, hogy az épülő kézilabdacsarnok biztonságban legyen, és bármikor használni lehessen, le kellett zárni a feltárt homokréteget a Tisza felől. Ezt függőleges irányú jetpanelek beépítésével oldották meg.

Orbán is jöhet a nyitómeccsre

A Pick Aréna, bár éppencsak elkészült valamivel a határidő után, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik hegyszíne lesz. A szlovákiai Pozsony és Kassa mellett Magyarországon a Népligetnél épült fővárosi, a debreceni és tartalék helyszínként pedig a Tatabányán felépült 6000 férőhelyes csarnokot jelölték meg a szegedi mellett. Az Eb megrendezését Szlovákia és Magyarország közösen nyerte el még 2018-ban, a kormány már 2019-ben kiemeltté minősítette a beruházásokat.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Egykor a Szent Gellért Fórum stadionját tervezték erre a helyszínre, végül azt ugye átköltöztették a Dorozsmai útra. Az Etelka soron felépülő csarnok mellett épült fel a Tiszavirág sportuszoda is. Az aréna mellett egy kollégiumot és egy 1500 férőhelyes kiscsarnokot is felhúztak hozzá. A parkolók száma feleannyi, mint ahány néző befér a csarnokba. Egyes becslések szerint kétszer annyian kíváncsiak rendre a meccsekre, mint ahányan elférnek a hivatalosan 2200 férőhelyes jelenlegi sportcsarnokban. A 8300-as lelátót az Eb meccsein valószínűleg megtöltik majd, így ekkor érdemes lehet közösségi közlekedéssel és kerékpárral érkezni.

A csütörtöki nyitómérkőzésre első körben megnyitott jegyértékesítéskor 17 perc alatt elfogytak a jegyek, de a szektorok szponzori szerződéseitől függően még nyitottak új köröket. Ez azt is jelenti, hogy nem teljesen adták el az elérhető 8300 jegyet. A nyitómeccsre a Kézlabda Szövetség elnökeként Kocsis Máté is itt lesz a szegedi Fidesz-elnökkel, de a hvg.hu úgy tudja, hogy Orbán Viktor is eljön. Ezt egyébként a Szegedernek is megerősítette egy forrás, aki azt mondta, Orbán délután Lázár Jánosnál vendégeskedett Hódmezővásárhelyen.