Román kábítószercsempész kapott jogerősen kilenc évet Szegeden

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően a Szegedi Ítélőtábla súlyosította annak a férfinak a büntetését, aki társával együtt Belgrádból Bukarestbe kívánt kábítószert eljuttatni írja a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye.

Az ítélet szerint a román állampolgár férfi társával együtt arra vállalkozott, hogy kábítószert szállítanak Belgrádból Bukarestbe. Ennek érdekében 2019 novemberében a szerb fővárosból Budapestre közlekedő autóbuszjáraton személyenként 2-2 bőröndbe elrejtve több mint 43,5 kg kannabiszt helyeztek el. A kábítószert az országba belépéskor a röszkei határátkelőn felfedezték. A két férfi a bűnösségét beismerte.

A Szegedi Törvényszék a férfit 8 év, társát 7 év szabadságvesztésre ítélte, és őket a  szabadságvesztés büntetésükkel azonos időtartamra kiutasította Magyarország területéről. Az ügyészség a hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélt férfi terhére jelentett be fellebbezést súlyosítás érdekében. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a fellebbezést fenntartotta. A Szegedi Ítélőtábla az ügyészi indítványt alaposnak ítélte, a kiszabott szabadságvesztés tartamát 9 évre súlyosította, és azt fegyházban rendelte végrehajtani, továbbá a férfit kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből. 

A bíróság a fellebbviteli főügyészség indítványában foglaltakat osztva úgy ítélte meg, hogy a jelentős tárgyi súlyú cselekményt elkövető férfi fokozott veszélyt jelent a társadalomra, emellett a most elbírált bűncselekményt a hazájában korábban vele szemben kábítószer-kereskedelem miatt kiszabott szabadságvesztésből engedélyezett feltételes szabadság alatt követte el. Az ítélet jogerős.