Boldogkői Zsolt: Hamarosan hazánkban is kimutathatják az omikron-variánst

„Ha a határt még nem is lépte át a koronavírus új mutációja, vélhetően a Németországban élő férfin túl világszerte több magyar is elkapta már az omikron-variánst, az ünnepek közeledtével pedig mindez azt jelenti, hogy hamarosan hazánkban is kimutathatják az első eseteket” – mondta az Indexnek Boldogkői Zsolt.

Itthon egyelőre a delta-variáns az uralkodó, és bár a dél-afrikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az omikron szupergyorsan terjed, nem tudhatjuk, hogy nálunk, Európában hogyan viselkedik. A korábbi dél-afrikai variáns (béta) sem terjedt el Európában, a brit variáns (alfa) pedig Afrikát nem tudta meghódítani. Szintén nagy kérdés, hogy mennyire védenek ellene a már beadott vakcinák, ezt is csak a gyakorlatban fogjuk látni, de vélhetően a hatékonyságuk csökken, ami nem egyenlő azzal, hogy az oltás egyáltalán ne nyújtana védelmet– fejtette ki a professzor.

Azzal folytatta gondolatmenetét, hogy az omikron – az eddigi tapasztalatok alapján – összességében nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a delta, de idő kell még ahhoz, hogy kijelenthessük: az elöregedő Európában sem okoz súlyosabb komplikációkat Afrikához hasonlóan. Ha ez így lesz, az a járvány szempontjából hosszú távon még jó is lehet – zárta.