Szerencsétlen véletlen okozta a kora esti szegedi villamosbalesetet

Kisiklott egy 3F-es jelzésű villamos pénteken este Szegeden. Apró kis hiba történt, amire még a szakemberek sem számítottak.

18 óra körül történt az eset, ezt a helyszínen dolgozó egyik szakembertől tudjuk meg 20:30 után nem sokkal. A Bajai úton vagyunk, ahol a 3F-es villamos keresztezi a békéscsabai vasútvonalat. Kevés helyen keresztez vasút villamost szintben, talán egy ilyen van még a fővárosban, de az sem sokáig marad, ha minden igaz.

A balesetet az okozhatta, hogy a Fonógyári út felé 5 kilométerórás sebességgel tartó villamos második (azaz hátsó) forgóvázának jobbos sínfékje rázkódás miatt megakadhatott a villamosvonal sínjének egyik pontján, majd emiatt az akadás miatt a forgóváz félig leesett a pályáról. Persze ez csak a helyszíni teória, még lehet pontosítás. Kis balesetről van szó, úgy tudjuk, hogy a kár is elenyésző. Azonban tanulságos esetről van szó, ugyanis még az SZKT szakemberei sem számítottak arra, hogy ilyen fog történni valamikor.

Érdekes az is, hogy melyik villamossal történt a baleset: arról a 214-es számú Tatra KT4-esről van szó, amit 2016. június 1-én a Széchenyi térnél egy a tiloson áthaladó 60-as csuklósbusz lelökött a pályáról. A villamosnak akkor mindkét forgóváza, mind a nyolc kereke lekerült a sínekről, s végül az SZKT szakemberei a trolibusztelepről kiállított vontató segítségével, majd egy másik villamossal tudták többórás munkával visszahúzni a sínekre. Ezt a járművet végül felújították és sárgára festették, mígnem most újabb – igaz, apró – balesete történt.

A 3F-es ma már menetrend szerint nem jár, így ott pótlás sincs, a békéscsabai személyvonatok azonban most is járnának, de az eset miatt csak Szeged–Rókus és Békéscsaba között közlekednek a Mávinform tájékoztatása szerint.

Voltunk a helyszínen, ahol az alábbi képeket készítettük: