Peter C. Doherty Nobel-díjas ausztrál kutató jön Szegedre előadást tartani

Peter C. Doherty Nobel-díjas ausztrál immunológus és állatorvos előadását is meghallgathatják a Nemzeti Tudós Akadémia elnevezésű tehetséggondozó program növendékei és hallgatói a Szegeden pénteken kezdődő találkozón – tájékoztattak a szervezők.

A Nobel-díjasok és tehetséges diákok tizenhetedik találkozóján amelyet ezúttal hibrid, online és jelenléti formában rendeznek Peter Doherty The Long and Short of COVID-19 címmel tart előadást. Az ausztrál kutató munkáját 1996-ban ismerték el Rolf M. Zinkernagellel közösen Nobel-díjjal annak felfedezéséért, miképp ismerik fel az immunrendszer T-sejtjei a vírusokat és baktériumokat.

A háromnapos rendezvény során a 2013-ban indult program hallgatói közül többen is előadásokon mutatják be saját kutatásaikat, a kezdeményezésben résztvevő mentorok is beszámolnak tudományos munkájukról, és a középiskolások a szakemberek laboratóriumaiba is ellátogathatnak. A találkozón adják át az idei Kiváló hallgató díjat, melyet idén Czikkely Mártonnak ítéltek oda az antibiotikum-rezisztenciához kapcsolódó kutatásaiért.

A programot, amely ősztől a Nemzeti Tudós Akadémia nevet viseli, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. A program a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan végigkíséri a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között, hogy minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat.

A hazai és nemzetközi mentorok részvételével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával zajló program már nyolcadik éve sikerrel működik, a kezdeményezéshez országszerte 12 bázisiskola csatlakozott, ahol a tanárok napi munkájukon felül foglalkoznak a tehetséges diákok kiválasztásával és folyamatos fejlesztésével, a nekik szóló helyi programok szervezésével. A kezdeményezés részeként Szegeden és Hódmezővásárhelyen képzési központokat alakítottak ki, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival.

Miközben Nemesi Pál cége kezdte a Szegedi Tudós Akadémia kollégiumának kialakítását a korábban Bartók Béla Művelődési Háznak otthont adó épületben, „váratlanul” elfogyott a pénz, így a munkálatok félkészen leálltak írtuk korábban. A minisztériumtól azonban nem jött pluszforrás, így nem tudtak beköltözni a patinás épületbe. Később kiderült miért: regionális tehetséggondozó központot alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szegeden abbn az épületben, amely a Szegedi Tudós Akadémia – azóta már Nemzeti Tudós Akadémia elit kollégiuma lett volna.

A Mathias Corvinus Collegiumról rövid bevezetőként annyi elég, hogy ez egy bentlakásos főiskola, melyet Orbán Viktor miniszterelnök hozott létre mintegy 1,7 milliárd dollár értékben, része az eddiginél nemzetibb társadalom megteremtésére irányuló elképzeléseinek. Bírálói szerint a finanszírozás a közpénzek legalizált ellopása – ezt írja a New York Times tényfeltáró cikkében.