Egy rendkívül ritka észak-kínai leopárd érkezett a szegedi vadasparkba Franciaországból

Kevesen gondolják, hogy az állatkerti állatok közül talán az amúgy méltán félelmetes nagymacskák azok, amelyek általában a legfélénkebbek egy költözés után; hosszú ideig tart, mire megszokják és otthonnak érzik új helyüket – írja a vadaspark közleménye. Saian, a francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal, mindössze másfél éves észak-kínai leopárd is még óvatosan közlekedik új kifutójában a szegedi vadasparkban, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő zárt elkülönítőjéből. Azonban napról napra egyre bátrabb, így most már a látogatók is nagyobb bizonyossággal figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén 500-nál is kevesebb egyed él. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 egyed él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS). Szegeden 2009 óta láthatók, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárd elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. Az ő helyére érkezett Franciaországból a fiatal nőstény, akihez majd csatlakozni fog egy hím is a program ajánlásával. Ebből is látszik, hogy a vadaspark célja a ritka alfaj szaporítása lesz majd, ahogy ivaréretté válik Saian.

Párduc vagy leopárd? Többen teszik fel ezt a kérdést, amelyre a válasz: mindegyik helyes, hiszen mindkettő ugyanazt a fajt jelöli. A párducnak több alfaja is van, amelyek közül egyesek a kihalás szélére kerültek, elsősorban az életterük, vadászható zsákmányállatok számának csökkenése, ezzel összefüggésben az emberekkel való konfliktusok növekedése és az orvvadászatuk miatt.

Fotó: Szeged Zoo