Beemelték a helyére a jogi kar épületének kupoláját, hetven év után ismét díszeleg

Mint már korábban megírtuk, régóta a Magyar Ede téren áll a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar főépületének kupolaszerkezete. A másfél tonnás szerkezet épp ma kerül fel, s ezzel hetven év után ismét kupolával díszeleg a tér impozáns épülete.

1882-re felépítették a Polgári Leányiskolát, ez volt akkoriban a jogi kar elnevezése. Az épület eklektikus stílusú, saroktornyának elhelyezkedése igencsak pompás, ahogyan a tér és a körút által alkotott terület közepe fölé magasodott.1951-ben azonban emeletráépítést kapott, hogy az egyetem jogi kara elférjen benne, így a kupoláját elbontották.

Néhány éve azonban egyszer csak bejelentésre került, hogy a tornyot visszaépítik egy teljeskörű felújítás keretében. 2021 áprilisában látott napvilágot, hogy a feladatra kiírt tenderen a Nemesi Pál-féle Ferroép Zrt. nyert, a felújítás és a kupolaépítés összesen 1,7 milliárd forintból valósul meg. Az új kupola szerkezete a régen megszokottal ellentétben már nem fagerendákból, hanem acél zártszelvényekből áll össze.

Sajnos nem épül vissza a teljes saroktorony az eredeti tervekkel ellentétben, csak maga a kupola. A szoba azért nem épül vissza, mert ott most már egy újabb emelet van, ugyanis 1908-hoz képest egy emelettel magasabb ma az épület, mint az fentebb említve volt, de így nagyjából ugyanolyan magas lesz, mint akkoriban.

Az épület magassága jelenleg 21 méter, a kupolával – pontosabban annak csúcsdíszével – együtt pedig 29 méter lesz. Maga a szerkezet 5 méter átmérőjű és 6 méter magas. A kupolát végül daruval emelték ma a helyére:

Fotó: Bálint András / Szegeder