A busz szétrongyolta az esőbeállót, a biztosító nem fizetett eleget, a gyerekek áznak

Soha el nem múló perceket töltöttem kisgyerekként az Újszeged, víztorony nevű buszmegálló Erdélyi tér felé néző párjában. Itt vártam a régen megszűnt 2-es buszt, ami akkoriban még valami menő, városon átmenő járat volt. Fogalmam sem volt, hová megy, a világ akkoriban a ligetig tartott.

Az volt a módi, hogy kisétáltunk órák után a megállóba, aztán ott ült minden gyerek. Kivéve én, mert én másfél percenként álltam ki az út szélére, hogy azt pásztázzam a távolban, befordult-e már a 2-es a Fő fasorra. Ez jellemzően akkoriban történt meg egyébként, amikor a Makkosház felé menő busz kifordult a Temesvári körútra, de sokszor késett a mi buszunk. Soha nem jött hamarabb.

Ez a megálló védett minket az esőben, védett minket a hóban, jó kis megálló volt. Csakhogy nemrég egy busz nekiment és összetörte. Egy szegedi újságírókollégám hívta fel figyelmemet nemrég, én meg úgy voltam vele, hogy hamár külön szólnak erről, és amúgyis sokat köszönhetek a megállónak, utánanézek, mi lelte.

Így nézett ki 2018-ban:

Fotó: Google Maps

Írtam hát Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek, hátha tudja, mi lett a buszmegállóval. Ő erősítette meg az információt, hogy bizony busz hajtott bele még 2019 októberében, nemsokkal a választások után, ami javíthatatlanul, balesetveszélyesre törte a várót, így azt el kellett bontani.

Nagy hozzátette, hogy a biztosító által fizetett díj nem fedezte az új esőbeálló telepítési költségét, így új telepítésre majd a költségvetés lehetőségeire figyelemmel lesz lehetőség.

Ilyenkor nyilván felmerül a kérdés, hogy mennyibe fájhat egy buszmegálló, ha azt nem tudja a város (vagy valamely cége) rögtön zsebből kifizetni. Az alpolgármestertől kapott infók alapján ha akkor vettek volna egy új várót, az 811 ezer forint lett volna, ma ez megvan egy millió is szerintem.

Szóval nincs ilyen eshetőségekre elkülönített kerete a városnak az éves költségvetésben? Mégiscsak fogyóeszköz a buszváró egy ekkora városban. Nagy erre azt válaszolta, hogy a váró a Városkép és Piac kezelésében volt, és az ő költségvetésükbe csak a normál karbantartás fért bele, egy új vásárlása már nem.

„Innentől költségvetési kérdés, mert persze nem ez az egy helyszín van, ahol jó lenne esőbeállót telepíteni. És már a buszmegálló rekonstrukciókat is eleve úgy tervezzük, hogy ahogy az előző ciklusban is volt, EU-s forrásból csináljunk, amennyit csak lehet. A tavalyi és az idei évben meg a minket ért pénzügyi megszorítások miatt a fenntartási tevékenységekre sokkal kevesebb jutott. Fele lett az útrekonstrukció, megálltunk a trolifelújítással, stb. A jövő évi költségvetés előkészítésénél egyeztetünk majd a buszváró igényekről ismét a kollégákkal” – sorolta a buszváró előtt görgő nehézségeket az alpolgármester.

De akkoris, hogy lehet, hogy egy ekkora városban nincs pénz egy buszmegállóra?