Kormányrendelet tiltja az önkormányzatok adóemelését, egyben elveszik az iparűzési adó felét

A kormány 2022-re is megtiltja az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat, illetve új adót vessenek ki – derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből, ezt a Portfolio vette észre.

A rendelet Orbán Viktor jegyzi. Ez azután jött ki, hogy a minap benyújtott 2022-es adócsomagban az a terv is szerepel, hogy

újabb egy évre érvényes lesz az iparűzési adó megfelezése, így 150 milliárd forintot elvonva az önkormányzatoktól.

A rendelet gyakorlatilag meghosszabbítja a tiltás idejét, a tavaly decemberi rendelet tehát így módosul:

  • „1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • (2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
  • (3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

Az egész iparűzési mizéria még tavaly decemberben kezdődött, 19-én Orbán Viktor Facebook-oldalán jelentett be újabb gazdaságvédelmi akciótervet, többek között azt, hogy a kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át.

Botka erről még aznap azt írta, „az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban. Tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait. Amit művelnek, az egyszerre szégyenteljes és magyarellenes.”

„Álságos és visszataszító Botka László panaszáradata a Facebookon. Úgy látszik, a baloldali polgármesterek csak ennyit tudnak: sírni és panaszkodni amiatt, hogy nem sarcolhatják meg a magyar embereket” – írta a Fidesz Botka szavaira, hozzátéve, hogy adóemelés csak a válságot mélyítené, és hogy spórolni péládul Joób Márton tiszteletdíján lehetne.