Videón, ahogy a hollywoodi motoros kaszkadőr átrongyolt a szegedi CE Glass üvegén

Motoros száguldott és repült keresztül egy nagy üvegtáblán, extrém produkcióval mutatta be a Szeged határában lévő CE Glass Industries üvegfeldolgozó üzem, hogyan törik az edzett üveg.

Bár filmekben már sokszor láthattunk olyat, hogy valaki kiesik egy ablakon, autóval vagy motorral áthajtanak üvegen, olyankor viszont nem valódi, hanem úgynevezett cukorüveget használnak a filmesek. Ráadásul az áthajtás, esés pillanatában még be is robbantják azt, így valójában nem a színész vagy jármű erejétől törik szét az üveg. A Szeged határában lévő CE Glass Industries üvegfeldolgozó vállalatnál most viszont kipróbálták ugyanezt az általuk készített igazi, speciálisan megmunkált üveggel is, Hagyó Tamás filmes kaszkadőr főszereplésével:

Az üveg megmunkálásának többféle módja van, az egyik a hőmegmunkálás, ettől lesz edzett az üveg, ezáltal ötször-hatszor ellenállóbb, mint a normál üveg. Például a bútoriparnak készülő üvegek is ilyenek és a hajmeresztő mutatványhoz használt üveg különlegessége is ebben a megmunkálási formában rejlett. A produkció során egy 4 mm vastagságú, 3,5 m széles és 1,7 m magas csiszolt edzett síküveget használtak. Az üveget a CE Glass csapata az új edzőkemencéjével tette a produkcióra alkalmassá.

Az edzés során a méretre szabott üveget 600-700 Celsius-fokos kemencébe rakják, ahol megváltozik az üveg szerkezete. Ennek a megmunkálásnak köszönhetően már nem a hagyományos módon fog törni az üveg, vagyis nem pókhálószerűen, szilánkosan, szabálytalan darabokra, hanem az egész felület milliónyi, nagyon apró, pár milliméteres darabra robban szét a törés pillanatában. Ennek volt köszönhető, hogy a legapróbb karcolás nélkül végre lehetett hajtani a produkciót.

A CE Glass üvegfeldolgozó üzemben a termékek minőségi ellenőrzéséhez napi szinten is több töréstesztet végeznek, a produkció sikeres megvalósíthatósága nem volt kérdés számukra. Erre az üvegtörésre külön készültek, meghatározták az üvegtábla legnagyobb lehetséges méretét, és különböző súlyokkal, még targoncával is tesztelték, hogyan fog viselkedni az üveg ilyen helyzetben. Az, hogy milyen apró milliónyi darabra robbant szét az üveg, kiválóan látható a produkcióról készült fotókon.

A szolnoki Hagyó Tamás 10 éve dolgozik filmes kaszkadőrként. Olyan filmekben volt szerencséje közreműködni, mint a Die Hard 5, a Herkules, A kém, A kém, aki dobott engem és most a CE Glass Industries üvegfeldolgozó vállalat által megálmodott egyedülálló üvegtörésteszt. A kaszkadőr élménybeszámolója: