Decembertől a védettségi nélküli szülők nem mehetnek be akárhova a gyerekekért az iskola épületébe

A Telex birtokába került egy levél, amiben az Oktatási Hivatal az alábbiakról tájékoztatja az iskolaigazgatókat: „A gyermeket illetve a tanulót köznevelési intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy a koronavírus elleni védettségének igazolása nélkül a köznevelési intézmény területére a köznevelési intézmény vezetője által meghatározott pontig léphet be.”

Ez azt jelenti, hogy akárcsak a Parlamentben, ahol az újságírókat kitiltották bizonyos helyekről, ugyanígy a védettségi nélküli szülőket is csak az intézmény bizonyos részeire engedik majd be. Ezen felül csak egy szülő mehet be a gyerekkel vagy a gyerekért az iskolába védettségi igazolás nélkül.

Az Emmi-határozat szerint a tanároktól, diákoktól, iskolai dolgozóktól nem kérnek védettségi igazolványt.

A szülők mellett minden, az iskolába belépő külső személynek fel kell mutatnia valamilyen hazai, uniós, oltási vagy egyéb védettségi igazolást. Az iskolaigazgató ezenkívül azoknak adhat engedélyt igazolvány nélküli belépésre, akik a hivatalos megfogalmazás szerint „a köznevelési intézmény ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan esemény” következményeinek elhárítását végzik.