Elég bénán vezetnek a nők, kaptak hát saját parkolót a fehértói halászcsárdánál

Két üres parkolóhely is volt a bejárat mellett, amikor szombaton délután megálltunk a fehértói halászcsárdánál. Amikor azonban leparkoltunk, ért minket a meglepetés: a parkolóhelyet kizárólag nők számára tartják fenn. Hogy micsoda? Saját parkolója van a nőknek? Mégis miért? Még egyszer:

külön parkolóhelyet alakítottak ki a nők számára egy halászcsára előtt.

A magyaron túl további három nyelven feltüntetett tábláról említést tettem barátainknak is, akik a kilátóban vártak ránk, mire hasonló megdöbbenéssel fogadták azt, mint mi tettük odalent. A legszebb a dologban, hogy a legjobban négyünk közül az egyetlen nő volt felháborodva (nem túlzottan persze), hogy miért a diszkrimináció.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Hihetnénk persze azt, hogy ez egy szép gesztus (jó, igazából ez egy szép gesztus), mégsem túl szerencsés, hiszen ezzel kvázi nagy betűkkel kiírtuk egy forgalmas parkolóba, hogy igenis a nők szarul vezetnek, és szükségük van megkülönböztetett parkolóhelyre.

Merthogy a hölgyek számára fenntartott parkolóhelyek nem családi parkolók, erre külön rá is kérdeztünk. A teraszon éppen volt egy dolgozó, aki kérdésünkre válaszolva elmondta,

azért hozták létre a szeparált parkolóhelyeket, mert oda olyan könnyen be lehet állni, nem kell a hölgyeknek macerázni.

Mindezzel nem lett volna semmi baj húsz évvel ezelőtt, mára azonban talán eljutott a világ odáig, hogy nem lehet minden pozitívnak eladott, de valójában sokakat bántó diszkriminációra rásütni, hogy az elfogadható. A női parkolóhely – kiegészítve a dolgozó hölgy narrációjával – magában hordozza, hogy a nők szarabbul vezetnek, sőt, azt is, hogy a férfiak viszont mindig jól, hiszen nekik nem lehet szükségük ilyen parkolóra.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Megoldás lehetne talán, hogyha béna sofőrök részére jelölnének ki parkolót, ott meg aztán mindenki eldönti, hogy ő az-e. Persze sokan nem fognak most egyetérteni velünk, úgyhogy kedves olvasóink, tessék kommentben leírni, ti/önök hogyan vélekedtek erről?

 

Frissítés (21:02): Olvasóink időközben jelezték, hogy külföldön létezik olyan, hogy a nőknek külön parkolóhelyet létesítenek a biztonságuk növelése érdekében. Például hogy este ne kelljen átsétálniuk egy sötét, akár veszélyeket rejtő parkolón. Itt egy angol nyelvű Wikipédia-cikk a jelenségről.