Szabó Bálint a közgyűlésen: A város rengeteg pénzt éget el Mihálik Edvin lázálmaira is

Ma reggel kilenctől volt Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a Városháza Dísztermében. Sok mindenről szó volt, természetesen voltak beszólogatások és viták is. Összeszedtük a legfontosabb történéseket.

Simon-Fiala Donát nem politikusként, orvosként szólalt fel, majd hangsúlyozta: „az oltás nem módosítja a genetikai állományokat.”

Mihálik Edvin azt kérdezte a fideszesektől, hogy hová tűnt a rászorulóknak szánt az unós pénz: „Vegyék észre, hogy ez Szeged! Jogosan várják el az emberek, hogy magyarázatot kapjanak erre! Ez azért is felháborító, mert Európa legnagyobb áremelkedésével néznek szembe a magyarok, és ezzel Orbán Viktor nem tud mit kezdeni.”

Tápai Péter elmondása szerint izzadt le ma, legutóbb Mihálik Edvin felszólalása kapcsán: „Csak összevissza tudnak beszélni”. Simon-Fiala Donátnak is beszólt, mert olvasta a beszédét.

A Mars téri büntetőügy

Haág Zalán advent kapcsán a Mars téri piac bontását említi. „Mikor tart önvizsgálatot, polgármester úr?” – kérdezte Botka Lászlót. Szerinte a Botka által hangoztatott szegedi szabadság, szolidaritás üres szlogen, ez az eset jól mutatja, hogy az önös érdek, az üzleti haszon a polgármesternél előrébb való, mint a kiskereskedők érdekei.

Botka László azt válaszolta erre, hogy több évtizedes szégyent szüntettek meg tizenkét éve a Mars téren. „A Fidesz kormányzat alatt minden pert megnyertünk. Nincs itt száz kereskedőről szó. Polt Péter ügyészsége minden egyes ügyben elutasította a nyomozást, a vizsgálatot. Kötelező volt megjelenni az előkészítő tárgyaláson. Egy mondatot mondtam a bíróságon, nem történt bűncselekmény. Tizenkét éve próbálják ezt eladni” – jelentette ki.

A költségvetés módosítása, állami elvonások

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester elmondta, két év alatt

  • a közösségi közlekedésből közel 700 millió forintot vett el Szegedtől a kormány,
  • a szolidaritási adó miatt 1 milliárd 800 millió forintot kellett befizetni Szegednek,
  • elvonták a helyi iparűzési adót is,
  • a Szegedi Szabadtérinek idén egyetlen fillér támogatást nem adtak.

Megemlítette, hogy az álami kompenzációt teljes egészében a közösségi közlekedésre fordítják majd. „Jövőre ismét elvonják a helyi iparűzési adót ahelyett, hogy a járulékokat csökkentenék” – mondta, de a harmadik éve elvont súlyadó is felháborító. „A magyar önkormányzatok költségvetése lesz jövőre a legunalmasabb költségvetés, mert nem lesz min vitatkozni, mindent elvon a kormány.” – mondta Fodor Antal.

„Kétmilliárd forintnyi bevételtől szabadította meg adósságszolgálat címén Szegedet a kormány” – magyarázta Botka László, majd elárulta, hogy a kormány ismét készül a díjemelés megtiltására az önkormányzatoknál. Tápai Péter szerint a kormány jóvoltából négy év alatt 100 milliárdos támogatást kapott Szeged.

Napvitorla a Kárász utcán

Szabó Bálint szólalt fel, szerinte a városháza többszáz millió forintot éget el többek között Mihálik Edvin lázálmaira. „A képviselő úr egy nyári reggelen felébredt, visszajött Békés megyéből, kiment a Kárász utcára hőmérővel térkövet mérni aztán kitalálta, hogy napvitorlák kellenek” – mondta, az önkormányzat pedig készségesen égeti el a pénzt a különféle “beruházásnak nevezett hülyeségekre”.

Mihálik Edvin erre úgy felelt, Szeged akkor lehet a legzöldebb város, ha folytatják a zöldítést, felkészítik a klímaváltozás kihívásaira. „A Kárász utcai napvitorlák ügye igenis értékes ügy, minden szegedi értékelni fogja” – jelentette ki.

Egyetemnek ingyen átadott épület, iskolafelújítások

Az egyetemhez kerülő épületről Kovács Tamás beszélt, szerinte az Állomás utcai ingatlan átadásával az egyetemet segíti a város. Nagy Sándoritt megjegyezte: egyszer már megpróbálták odaadni ezt az épületet.

Mihálffy Béla a Jerney utcai óvoda felújítását dicsérte. Mihálik Edvinnek az adományok kapcsán úgy felelt; ő teszi a dolgát, ahogy tette már tizenkét éve. „Vigyázzon képviselő úr, erről a jakab péteri stílusról az önök választói is az előválasztáson már ítéletet mondtak.”

A Pick Szeged csak a meccseit játssza a vadonatúj Pick Arénában

Botka László az új Pick Aréna kapcsán elmondta, a Pick Szeged csak a meccsiet játssza majd ott, mert az ottani edzésekért fizetni kellene, így maradnak az újszegedi sportcsarnokban. Szabó Bálint megdöbbenését fejezte ki, mint mondta, ő úgy tudta, az edzések is itt lettek volna. Sajnálja, hogy Bartók Csaba nincs itt, amikor erről van szó, ezekkel a kérdésekkel kellene foglalkoznia.

Egészségügy helyzete a járvány alatt

Botka László szerint meghívták a klinikai központ képviselőjét, nem tudtak eljönni. Azt is hozzáteszi, hogy nem tudnak semmi lényegeset a járványról, mert a kormány letiltotta az adatközlést. Tápai Péter Gyurcsányozot, négyszer vagy ötször is említve a volt miniszterelnököt. Német Ferenc köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak az áldozatos munkájukért, mivel szerinte Szegeden sokkal jobb a helyzet, mint máshol. – Ezt honnan tudja?! – kérdez azonnal Botka. Német erre lefagy.

Végül minden napirendet elfogadtak a közgyűlés tagjai, véget ért az ülés. A teljes közvetítést alább lehet megnézni: