Egyenesen Firenzéből: Botticelli és a Mediciek fognak alkotni a Belvárosi Moziban

A hat éve indult útjára A művészet templomai című ismeretterjesztő filmsorozat, amely a modern mozitechnológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva mutatja be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit és remekműveit. A Belvárosi Mozi legújabb filmje Botticelli életébe enged bepillantást, amely egyet jelent a méltán híres Mediciek uralkodásának virágkorával, akik – leginkább Lorenzo de’ Medici – Firenzét a világ reneszánsz-bölcsőjévé tették.

A filmet eredeti olasz nyelven, magyar felirattal vetítik a Belvárosi Moziban. Az egyszeri alkalom november 21-én, vasárnap lesz 16 órakor.

Szépség, alkotókedv, Isten adta tehetség. Lorenzo de’ Medici – a Tündöklő – reneszánsz Firenzéjében a művészetek és a kultúra virágzása egybeesett az élet sötét oldalának térhódításával: hatalmi harcok dúltak, mindennaposak voltak az intrikák és gáttalan az embertelen kegyetlenség. Egy művész kitűnt társai közül abban, hogy mindenki másnál jobban volt képes visszaadni egy örökre emlékezetes korszak vívmányait és árnyoldalait: Sandro Botticelli (1445–1510). A Medici család védnöksége alatti szárnypróbálgatásaitól kezdve Botticelli úgy állította be magát, mint az idealizált Szépség megalkotóját, ami A Tavasz allegóriája és a Venus születése festményein érhető leginkább tetten.

Firenze a középkori itáliai városállamok egyik kereskedelmi, pénzügyi és kulturális központja volt, később Lorenzo di Piero de’ Medici (közkeletű nevén Lorenzo il Magnifico – magyarul „a Tündöklő” ) által a szintén óriási hatású itáliai reneszánsz bölcsője. Csak pár név: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli, Bruneschelli. Utóbbi volt az a híres építész, aki a firenzei Dóm – a Cattedrale Santa Maria del Fiore – kupoláját egy korának mérnöki bravúrjával végül befejezte. Egy kis kitérőként megemlítendő, hogy Firenzében született, nevelkedett a világirodalom egyik, ha nem a legnagyobb alakja, Dante Alighieri is.