Szombaton adják át az Oskola utcát az autósok és kerékpárosok részére

A tervezettnél korábban elkészült az úttest burkolata az Oskola utcán, a Híd utcán, a hídfőben és a Stefánián – szól az önkormányzat közleménye.

Mint írják, alapvető, a kerékpárosokat és a közösségi közlekedést segítő átalakításokat végzett el a kivitelező a megújuló Oskola utcában, a Belvárosi híd lábánál lévő csomópontban és a Stefánián. November 20-án, szombat délutántól az eredeti terveknél korábban visszakapják az autósok és a kerékpárosok az Oskola utcát, ahol már az új közlekedési rend és az új jelzőlámparendszer működik, amit a következő hetek tapasztalatai alapján még finomhangolnak.

  • Elkészült tehát az Oskola utcán az úttest a Somogyi utca és a Híd utca között. Ezzel az úttest forgalomba helyezésének határideje teljesül, a járdák burkolatépítése és a kapcsolódó munkák folytatódnak, a projekttel érintett terület teljes felújítása a terveknek megfelelően jövő nyárra készül el. Az ideiglenes gyalogosközlekedés az elkészült burkolatalapon biztosított a járdákon.
  • Elkészült a Belvárosi hídfőben a csomópont az új jelzőlámparendszerrel, melyet a következő hetekben felmerülő tapasztalatok alapján még finomhangolnak. A jelzőlámpák bekapcsolása után bontja el a kivitelező az ideiglenes terelés tábláit a környező utcákban.
  • Elkészült a Híd utca.
  • Elkészült a Stefánia a hídfőtől a Vár utcáig; de a Vár utcai gyalogos és kerékpáros átvezetés egyelőre a régi marad. A színházi körforgalomban és a Stefánián továbbra is dolgozik a kivitelező.
  • A biztonságosabb közlekedés érdekében a Dóm tértől az Oskola utcán és a Stefánián (jelenleg a Vár utcáig) két oldalon, már egymástól elválasztva haladhatnak sávjukon a kerékpárosok a megfelelő irányban. A színház felől az Oskola utca irányába haladó kerékpárosoknak a Vár utcai régi átvezetésnél kell áttérniük a menetirány szerinti jobb oldalra. A Vár utcától irányhelyesen közlekedhetnek a kerékpárosok. A kerékpáros terelőutak megszűnnek. Az Oskola utcából a gépjárművek jobbra kanyarodva közvetlenül hajthatnak fel a belvárosi hídra.
  • A Belvárosi hídra egyelőre ideiglenesen a Deák Ferenc utcából balra továbbra is fel lehet hajtani addig, amíg a színházi körforgalom el nem készül, azaz várhatóan december közepéig. Emellett a végleges forgalmi rend szerint a Stefániáról is balra lehet kanyarodni a hídra.
  • Figyelmet igényel a Híd utca Kelemen utca kereszteződése is: a nagyposta elől balra a Belvárosi hídra kanyarodó kerékpárosok elindulhatnak a zöld jelzésre, DE
  • a kerékpárosokat megállító lámpa piros jelzésére a sárga felfestésnél megállva el kell engedniük a villamost.

Az elmúlt napokban többször is jártunk a helyszínen fotózni, így állt a munka kedden és szerdán: