Pár napon belül kiderülhet, hogy lesz-e havazás Szegeden

Hétvégétől észak felől hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek indulnak meg dél felé; hogy a hidegből mennyit kapunk, egyelőre még kérdéses. Az viszont egyre valószínűbb, hogy a Földközi-tenger fölé érkező hideg, fagyos légtömegek a meleg, páradús levegővel keveredve mediterrán ciklonokat indítanak be, melyek a hét közepétől hazánkat is elérhetik – írja az Időkép.

Na de miért is érdekes ez nekünk? Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy csapadékos lesz az idő, de nem csak eső, akár hó is jöhet. A csapadék halmazállapota nagyban függ a ciklonok útvonalától, melyet ilyen időtávban még nem lehet pontosan előrejelezni. Előoldal esetén enyhébb időre, esőre készülhetünk, ugyanakkor ha a ciklonok hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk, akkor

van esély arra, hogy akár kiadósabb havazás is kialakulhasson.

Ez legkönnyebben a nyugati országrészben következhet be, a mediterrán ciklonok mozgásából következően ugyanis a nyugati tájaink kerülhetnek könnyebben a ciklonok hátoldali áramlási rendszerébe.

Tehát még nem mondható meg biztosra a jelentős bizonytalanságok miatt, hogy lesz-e hó, de az biztos, hogy jövő hét közepétől csapadékos időnk lesz.