Ma lesz a Pick Szeged utolsó nemzetközi kupameccse az újszegedi sportcsarnokban

„Csütörtök 18 óra 45 perckor az EHF Bajnokok Ligájában a HC Vardar 1961 csapatát fogadjuk. Utolsó nemzetközi kupameccsünket vívjuk a legendás újszegedi sportcsarnokban” – írja a Pick Szeged kézicsapata az oldalukon.

Az eredetileg fedett uszodának épülő sportcsarnok már igencsak elavult, befogadóképessége véges. Az Etelka soron épülő, igen drága Pick Aréna fogja kiváltani, amelynek hamarosan kész kell lennie, ha a jövő év januárjában induló férfi kézilabda Európa-bajnokságot itt akarják rendezni. Ennek apropóján a Pick Szeged oldalán a régi sportcsarnoktól vettek méltó búcsút:

„Nekünk ez volt a szentélyünk. A legendás csarnokunk, amit 1974. november 7-én adtak át. Itt lett az, ami szegedi büszkesége, itt lettünk komoly és elismert csapat.

Mennyi de mennyi nagy csatát láthattunk benne. 1977 óta íródó nemzetközi történelemkönyvünkbe sok-sok emlékezetes meccs íródott be. Már az első is az volt, hiszen ebben az évben, november 10-én a KEK-ben a spanyol Barcelonát fogadtuk. Nyertünk! Méghozzá nem is akárhogyan, 27-22-re. Erről beszélt a város, ekkor lettek gyorsan kedvencek a játékosok.

41 éve hétről hétre játszhattunk benne, vívtunk benne ádáz csatát. Összesen 156 nemzetközi meccsen léptünk pályára. Egyetlen egyszer – a 2001-2002-es idényben a Műjégpályán szerepeltünk az EHF-kupában a spanyol Galdar ellen -, a bővítés alatt nem játszottunk csak benne. A Bajnokok Ligájában 111, a KEK-ben 17, az EHF-kupában 13, a City-kupában 10 és az IHF-kupában 5 meccset játszottunk. Összesen 4574 gólt dobtunk, a Bajnokok Ligájában 3210-szer tapsolhattunk szegedi találatnak.  Az európai elitsorozatban 70-szer nyertünk, 11-szer döntetlent játszottunk és 30-szor vereséget szenvedtünk. Micsoda számok ezek, amelyre Mindenki nagyon büszke.

Eljött az utolsó nemzetközi meccsnek az ideje. Ahogy 1977. november 10. beíródott a történelmünkbe, úgy 2021. november 18. is hasonló módon ott lesz aranybetűkkel. Az észak-macedón HC Vardar 1961 ellen a BL-ben csatázunk. Győzelemmel indult a Mi sporinkban a nemzetközi szereplésünk. Milyen szép lenne győzelemmel elköszönni tőle, attól a létesítménytől, ami mindig a szívünkben marad, és biztosak vagyunk benne, hogy azért néha még visszatérünk majd.

Egy biztos, hogy az újszegedi sportcsarnok legendás emlékét ápoljuk majd. Elmeséljük mindenkinek, hogy micsoda hangulat volt benne. Mennyiszer kellett a pénztárszalagoktól és a konfettitől takarítani a pályát. Ma már elképzelhetetlen, de több százan a karzaton és lépcsökön állva szurkoltak nekünk. Erre mondták, hogy a csilláron is lógtak az emberek. Mennyiszer zúgott előbb a »Hajrá, Volán!«, majd a »PICK Szeged!« buzdítás.

Drága Spori! Te is a legendánk vagy, most pedig egy feladatunk maradt a Bajnokok Ligájában: győztesen búcsúzni Tőled, mert nagyon megérdemled!”