Duda Ernő szerint nagyon félrevezető adat az, hogy hányan vannak beoltva

Nagyon félrevezető adat az, hogy hányan vannak beoltva koronavírus ellen Magyarországon – erről beszélt Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem immunológusa az ATV Start című műsorában.

A műsorban elmagyarázta, hogy sokan több mint fél éve kapták meg az oltást, a jelenleg használt védőoltások hatékonysága azonban folyamatosan csökken – főleg az idősebbeknél –, fél év után gyakorlatilag semmissé válik. „Tehát azon a másfél millió emberen kívül, akik már a harmadik dózist is megkapták, még körülbelül 1,5-2 millió embernek van tényleges védettsége” – mondta.

Duda szerint érdemes az influenza elleni védőoltást is felvenni, ugyanis a kettős fertőzések mindig nagyságrendekkel súlyosabbak. Szerinte „ha kötelezővé lehet tenni azt, hogy csak jogosítvánnyal lehet autót vezetni, és a részegen vezetőket szankcionálják, akkor azt is el lehet várni, hogy egy egészségügyi dolgozó, vagy egy pedagógus be legyen oltva, mikor egy potenciálisan halálos betegségről beszélünk. Ugyanis, aki nem oltatja be magát, nemcsak saját magára jelent veszélyt, hanem mindenkire, akiket a jelenlegi eszközökkel nem tudunk megvédeni” – magyarázta.

Azt viszont kifogásolta, hogy a hatóságok az elmúlt hónapokban nem használták ki az oltási igazolásokat; „ha ezt nyár végétől kezdve határozottan megkövetelték volna mindenkitől, aki valamilyen tömegrendezvényen, vagy valamilyen zárt térben lévő eseményen részt vett, akkor nem itt tartanánk, és több lenne a beoltott is” – vélekedett a szegedi immunológus.