A szegedi fideszeseknek nem tetszik, hogy a kerékpárosok előnyben részesülnek az autósokkal szemben

Megújítják a városi cégek hitelkereteit, felújítják a Partfürdő egyik medencéjét, valamint az Anna Fürdő élményzuhanyzóját. Többek között ezekről döntött a városi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága szerdai ülésén.

Parázs vita alakult ki a kormánypárti és ellenzéki képviselők között az első napirendi pont kapcsán, ami az idei önkormányzati költségvetés második számú módosítását terjesztette a testület elé. A fideszes bizottsági tagok főleg azt sérelmezték, hogy a többségben lévő ellenzékiek a kormányt hibáztatják az önkormányzat és annak cégei nehéz anyagi helyzete miatt. Utóbbiak azt állították, hogy a helyi tömegközlekedési cégek főként a központilag elrendelt forráselvonások és az ingyenes parkolás ideiglenes bevezetése miatt kerültek szorult helyzetbe. A járvány miatt meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően így háromezer parkolóhelyet ingyen használtak az autósok az év első hónapjaiban, ami hatalmas bevételkiesést jelentett az SZKT-nak. A kormánypárti képviselők viszont azt nehezményezték, hogy egyre kevesebb a parkolóhely a belvárosban, ráadásul az Oskola utca felújítása után húsz újabb, parkolásra alkalmas hely szűnik meg.

A személyeskedésektől sem mentes vita fókuszába kerültek a kerékpárosok, akik a kormánypárti képviselők szerint elsőbbséget élveznek a város vezetői számára az autósokkal szemben, akik kénytelenek egyre rosszabb utakon közlekedni, az általuk befizetett adókból viszont keveset forgat vissza az önkormányzat az infrastruktúra javítására. Bírálták az úgynevezett „sétáló belváros” projektet, aminek nem titkolt célja, hogy az autósokat folyamatosan szorítsa ki a városközpontból. A Fidesz szerint nem napvitorlát kell telepíteni a Kárász utca fölé 15 millió forintból, hanem meg kell javíttatni a sétálóutca burkolatát.

Miután elfogadták az idei költségvetés módosítását tartalmazó előterjesztést, a konkrét intézkedésekről már nem vitáztak olyan sokat a képviselők.

  • A Szegedi Távfűtő Kft. 400,
  • a Szegedi Közlekedési Kft. 600,
  • a RITEK Zrt. 60,
  • a Szegedi Sport és Fürdők Kft. 120,
  • a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 130, valamint
  • a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 350

millió forint összegű – a Raiffeisen Bank Zrt.-nél fennálló – folyószámlahitele 2021. december 31. napján lejár. A Szegedi Közlekedési Kft. év közben a 600 milliós összegű hitelkeretének 200 milliós megemelését kérte, a bank a megemelt hitelkeretet azonban még nem nyitotta meg. A 2022. évi folyószámlahitel kérelmek jóváhagyásáról a Raiffeisen döntéshozó testülete várhatóan december elején hozza meg a döntését, így a hitelszerződés-tervezetek még nem állnak rendelkezésre. Emellett a Szegedi Közlekedési Kft. 200 millió, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 100 millió forint tagi kölcsön igényével fordult az önkormányzathoz. A kérelmet a két társaság azzal indokolta, hogy

az év végi bevételi és kiadási terveik időbeli bizonytalansága okán gazdálkodásukban átmeneti likviditási problémák léphetnek fel.

Szükségessé vált a Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzemeltetésében lévő Anna Fürdő élményzuhanyzójának, illetve az épület pincéjében lévő szerkezeti elemek felújítása. A feladatok költségeire 9 millió forint fejlesztési támogatást biztosít az önkormányzat a társaság részére. Fentiekkel összefüggésben a társasággal idén március 3-án megkötött létesítményfejlesztésekhez kapcsolódó, 51 millió 400 ezer forint összegű támogatási szerződést módosítják. A Partfürdőt üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont 20 millió forint pluszforrást kap a 20x50-es, úgynevezett családi medence rekonstrukciós munkálataira.