Nobel-díjas francia tudóssal nyílt meg Szeged legújabb kiállítótere

Szombaton délután nyitotta meg az ELI a Fókusz – Interaktív Látogatói Teret Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus, az École Polytechnique professzora, Szabó Gábor ügyvezető igazgató, az egyetemi felsővezetés és további hölgyek és urak körében. Bejelentkezni kell majd, de egyébként bárki eljöhet megnézni.

Eredetileg úgy volt, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is eljön, ő azonban – mint azt megtudtuk a helyszínen – nem ért haza izraeli útjáról, és a szervezők is csak fél órával a 15 órás kezdés előtt tudták meg mindezt. Az eseményen előbb Szabó Gábor beszélt, aki örömmel köszöntötte az 1944-ben született Mourou-t, hozzátéve, hogy a francia fizikus többször járt már Szegeden, sőt, maga az „ELI” (Extreme Light Infrastructure) elnevezés is tőle ered.

A látogatói teret azért nyitották meg a sötétmandarin színű forgás-ellipszoid alakú médiagömbben (másnéven az „agy”-ban), mert a kutatóintézet egyik fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, illetve a hazai mérnöki- és természettudományos képzés támogatása. A látogatói tér szerintük nagyszerű lehetőséget biztosít azon érdeklődő fiatalok számra, akik szeretnék elmélyíteni ismereteiket a fizika területén; mindezt interaktív és szórakoztató módon.