„Bejött hat férfi kávézni. Én mondtam, hogy a nyakamat rá, hogy ezek most jöttek át”

Naponta tucatjával jutnak át a 2015-ben emelt határzáron a Nyugat-Európa felé egy szebb jövő reményében tartó migránsok. Vasárnap csak délelőtt Csongrád-Csanád megyében 143 főt kaptak el cseh és magyar egyenruhások közösen, este pedig már arról mesélt egy szegedi kávézó dolgozója a Szegedernek, hogy kora délután egy kisebb társaság teázni is beült hozzájuk. Akár tetszik, akár nem, az egekbe magasztalt kerítés csak részben látja el feladatát, s így is sokan jutnak át Magyarország területére.

Vasárnap kora este írtunk arról, hogy aznap délig hét csapatot fogtak el a magyar és cseh rendőri erők Csongrád-Csanád határközeli településein, pontosabban azok külterületein (tehát nem lakott részen). Mindösszesen 143 főről számoltak be a rendőrségi sajtósok, akik szír, marokkói, tunéziai, líbiai, algériai, eritreai, afgán, szomáliai és palesztin polgároknak vallották magukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Vasárnap csak délig 143-an jutottak át a kerítésen a megyében

Ásotthalom, Öttömös, Röszke, Szeged – ezen települések külterületein kaptak el a rendőrök különböző speciális csoportjai olyan migránsokat, akiknek valahogyan sikerült átjutniuk a határkerítésen vasárnap.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton beszélt arról az M1-en, hogy több mint százezer határsértőt fogtak el idén eddig a magyar határon, és ezernél több embercsempész ellen indítottak eljárást. Bakondi György szerint jelenleg 2015-nél is rosszabb a migrációs helyzet, mert a klasszikus útvonalakon továbbra is aktívak a migránsok, és – bár ez Magyarországot nemigen érinti – új útvonal nyílt Fehéroroszország felől Lengyelország, Lettország és Litvánia felé.

A rendőrség hivatalos honlapján folyamatosan számol be az újabb fogásokról, csak novemberben eddig két tucat ilyen híradás született Csongrád-Csanád megyéből. Több részletről azonban sosem adnak hírt: hogy pontosan hol találkoztak a migránsokkal, vagy hogy milyen módszerrel fedezték fel őket, ezek ismeretlen részletek. Előbbi esetben néha könnyű dolgunk van, mert például amikor Gyálarét külterülete az említett helyszín, és a migránsok a csatolt fotón egy töltéskoronán vannak leültetve egymás mellé, akkor jó esély van rá, hogy a Tisza-ártérben kapták el őket.

Se egy papírfecni

Bizonyos, hogy Szeged déli részire is eljutnak, múlt héten állítólag a Közép fasoron kapcsoltak le a rendőrök egy négyfős csapatot. Egy a szegedi belváros peremén, attól délkeletre található kis kávézóba vasárnap zárás előtt nemsokkal, fél egy körül tért be hat férfi az egyik ottani dolgozó elmondása alapján.

„12:38-kor jött egy hatfős férfi csapat kávézni. Én mondtam a kollégámnak, mikor elmentek, hogy a nyakamat rá, hogy ezek most jöttek át.”

Edina – aki személyes ismerősöm és akinek a nevét megváltoztattuk – részletesen is mesélt a helyzetről. „Először is egyből levágtam, hogy életükben először járnak nálunk. Egymás közt számomra ismeretlen nyelven beszéltek, velem angolul, de nagyon alap kifejezéseket tudtak csak. Ha valami bonyolultabbat mondtam, akkor nem értették. Mint amikor megtanulod, hogyan kell kérni valamit meg fizetni és megköszönni, aztán azzal el vagy egy idegen országban. Nem kávéztak, hanem teát kértek mézzel. Ez annyira nem lényeg, de azért fura volt, hogy a hatból egy ember sem kávézik” – mesélte.

Az persze még nem gyanús, ha valaki a barátaival beül teázni vasárnap egy kis kávézóba, Edina azonban különös részletekre is felfigyelt. „Egyikük kártyával fizetett egybe, de

a pénztárcájában semmi más nem volt, csak egy bankkártya meg pár húszezres, de olyanok, mintha most jöttek volna a nyomdából.

Semmi más, se apró, se kisebb tétel, se igazolványok, se egy papírfecni vagy bármi, ami egy pénztárcában még lehet.” Ezen a ponton már valóban gyanús, hogy migránsok lehettek, a rendőrségi közlemények ugyanis rendre arról számolnak be, hogy az elkapott személyek „sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni”, ez tehát magyarázat lehet az üres pénztárcára.

Elnyűtt cipők és arabos férfiszag

Ezen a ponton merül fel a kérdés, hogy ha valahogyan átjutottak az unió területére, mégis miért kockáztatják mindezt azzal, hogy beülnek egy forgalmas út melletti, sokak által látogatott kávézóba? Nehezen hiszi az ember, hogy csak ki akarták volna próbálni, milyen az európai tea mézzel. „Külföldi cigijeik voltak – folytatta Edina –, olyanok, amilyeneket itthon már nem kapsz vagy legalábbis nem ilyen csomagolásban. Se az egységes barna csomagolás, se a csúnya képek meg a »dohányzás halált okoz« akármilyen nyelven is. Gyalog jöttek, és látszott, hogy nem tudják, merre járnak, csak találtak valamit, ami nyitva van, aztán a belváros felé mentek tovább.”

Edina egész ottlétük alatt azt érezte, hogy „tegnap még tuti nem itt voltak az országban”. Külsőleg is felidézte őket; mint mondta, nem voltak koszosak a ruháik, ilyen basic sötétbarna, fekete és szürke cuccokban voltak és bőrdzsekiben. „Inkább a cipők voltak sárosak, elnyűttek, meg volt szaguk bőven.” A szagra visszakérdeztem, mire Edina a következőképp írta le a tapasztaltakat: „a közel-keleti férfiak általában nagyon erős parfümöket használnak, ami ha izzadtságszaggal keveredik, az olyan tipikus arabos férfiszag”.

Az persze nem bizonyított, hogy tényleg illegális határsértők tértek be a kis kávézóba, én mindenesetre hitelt adok Edina szavainak. És azt is fontos hozzátenni, hogy ez a cikk nem azért született, hogy a migránsok ellen hergeljünk (az megy alapból itthon), hanem hogy ennek az óriási témának ezen apró szegletéről beszámoljunk. Hogy jelenség már, hogy Szegeden is előfordulnak a határon átjövők, és akár olyanba is belefuthatunk, hogy beülnek mellénk teázni.

Minden eszköz és erő

Megkerestem a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a következő kérdéseket feltegyem:

  • Milyen indokkal ülhettek be teázni egy forgalmas úton? Jellemző az, hogy migránsok Szegeden különböző szolgáltatásokat (bolt, vendéglátás stb.) igénybe vesznek?
  • Azok a migránsok, akik bejönnek Szegedre, miért tehetik ezt? Hiszen itt rengeteg rendőr van, és ha felülnek egy buszra/vonatra, azonnal lekapcsolja őket a személyzet.
  • Jellemzően milyen módszerrel mennek tovább a határtól az átjutott migránsok? A furgon/autó ismert számomra, de vannak más, bejáratott módok is?
  • Szegedről valahogyan tudnak továbbmenni?
  • Létezik-e olyan változat, hogy a migránsok itt Szegeden telepednek le és próbálnak a radar alatt maradva feketén munkát vállalni?
  • Miért nem hordanak magukkal iratokat a migránsok? Miért előnyös számukra, hogy nem beazonosíthatók?

(Nyilván ezek közül némelyikre már létezik válasz, de a hivatalosra voltam kíváncsi.)

Levelükben bár egyikre sem adtak egzakt választ, azt leírták, hogy „az illegális migránsok számtalan módszert megpróbálnak annak érdekében, hogy az országon átutazva az Európai Unió belseje felé haladhassanak tovább”, és hogy „látható továbbá, hogy a rendőrség minden eszközt és erőt bevet annak érdekében, hogy Magyarország határait és az ország lakosságának biztonságát biztosítsa”. Sok esetben a lakossággal együttműködve teszik ezt, mert ha bárki illegális migránsokat észlel, felnyomhatja őket a rendőrség segélyhívó számán, melyre a helyi rendőri erők haladéktalanul reagálnak és feltartóztatják a határsértőket.

Volt már hasonló élménye, találkozott már határsértőkkel Szegeden; esetleg városi legenda az egész? Írja meg a hello@szegeder.hu címünkre!