Az SZTE centenáriumára emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

Az SZTE centenáriuma tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 forint névértékű ezüst, valamint 2 000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki november 12-én a Szegedi Tudományegyetemen. Ezzel egyidejűleg 3 évre stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény képviseletében Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A Magyar Nemzeti Bank „Szegedi Tudományegyetem” megnevezéssel 10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el – derült ki a november 12-én tartott sajtótájékoztatón, a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora az együttműködés kapcsán úgy fogalmazott: az, hogy a Magyar Nemzeti Bank komoly gyakorlati tudását és a Szegedi Tudományegyetem képzési lehetőségeit össze tudják egyeztetni, kölcsönös előnyöket tartogat mindkét fél számára. Megjegyzete, hogy az emlékérme-kibocsátás az Egyetem Napja ünnepségekhez kapcsolódik, amely idén háromnapos rendezvény-sorozat. A programsor november 13-án, az Egyetem Napi Ünnepi Szenátusüléssel zárul. A 2021/2022. centenáriumi tanévben az SZTE felvette a „Szent-Györgyi Albert egyeteme” állandó jelzőt.

„A Magyar Nemzeti Bank, mint egy »értékközvetítő központ« mindig odafigyel az olyan eseményekre, amelyek az egész társadalmat, az egész országot előre tudják vinni. Az egyik ilyen az emlékérme-kibocsátás” – fogalmazott Dr. Kandrács Csaba. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke ismertette: az Országgyűlés május végi döntését követően az MNB mandátuma kiegészült, a környezeti fenntarthatóság is bekerült a feladatai közé.

Ahhoz, hogy ennek a feladatnak az intézmény jól meg tudjon felelni, szükség van olyan szakember gárda kinevelésére, amely a jövőben a környezeti fenntarthatóság pénzügyi, finanszírozási oldalát tudja majd támogatni. „A Szegedi Tudományegyetem élen jár a gazdasági szakemberképzésben is. Bízom benne, hogy sok olyan kurzus, kutatás jöhet létre a közeljövőben, amely ezen az együttműködésen alapul” – fogalmazott az alelnök.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja óriási lehetőségként aposztrofálta az együttműködést. Kifejtette: nemcsak az oktatásban tud partnere lenni az egyetem az MNB-nek, hanem üzleti területen is. Az SZTE részt vehet – többek között – kötvénykibocsátásokban és olyan együttműködésekben is, amelyek az egyetem számára gazdaságilag is nagyon hasznosak lehetnek.

Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja elmondta: különleges év az idei a Szegedi Tudományegyetem életében és az orvosképzésében is, a közös 100. évforduló miatt. Emlékeztetett: a szegedi egyetem orvoskara augusztusban vette fel Szent-Györgyi Albert nevét. A Nobel-díjas kutató volt az, aki a szegedi egyetemet feltette a világ tudományos térképére. – Ez az érem is bizonyítja az elválaszthatatlanságot, a Szegedi Tudományegyetem és Szent-Györgyi Albert között – fogalmazott a dékán. Az MNB és az SZTE közös sajtótájékoztatóján Dr. Kovács Péter, az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékánja is részt vett.

Az emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala épületének homlokzati ábrázolása látható, előtérben a Dugonics teret meghatározó szökőkúttal. Az előlap szélén, félköriratban, fent a „100 ÉVES A SZEGEDI FELSŐOKTATÁS” felirat utal a kibocsátás apropójára. Lent, a szökőkút kávája ívét követve a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az épület ábrázolása fölött, bal oldalon, a „2021” verési évszám, jobb oldalon a „BP.” verdejel, középen a „10 000” értékjelzés és az „Ft” rövidítés olvasható. A központi motívumba illesztve, jobb oldalon található az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Az emlékérmék hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós fiatalkori portréja jelenik meg, melytől balra olvasható a kutató kézjegye. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM”, lent, kissé jobbra csúsztatva a „SZENT-GYÖRGYI ALBERT EGYETEME” felirat teszi teljessé az érmeképet.